Спеції під час вагітності: які з них і в якій кількості може дозволити собі майбутня мама

Головна / unsorted / Спеції під час вагітності: які з них і в якій кількості може дозволити собі майбутня мама

Під час вагітності навіть найзвичніші харчові продукти несподівано потрапляють під підозру. Спеції в цьому випадку не виняток. Адже, якщо вдуматися, практично жодної страви ми не вживаємо без приправ.

Який ефект можуть надавати спеції на організм?

Чим більше різноманітних спецій, тим більше смакових відчуттів. Але крім смакових властивостей, які спеції дарують їжі, вони можуть здійснювати на організм лікувальний ефект.

Більшість прянощів є складними біохімічними сполуками, своєрідним міксом різноманітних біологічно активних речовин. Вони у свою чергу і славляться своїми антиоксидантними, антисептичними, протизапальними та імуностимулюючими властивостями.

Такі спеції, наприклад, як імбір, куркума, коріандр, мають протизапальну та імуностимулюючу дію, покращують травлення та кровообіг.

Які спеції не рекомендується застосовувати під час вагітності?

Залежно від наявності супутніх захворювань (наприклад, при захворюванні шлунково-кишкового тракту на стадії загострення) жінці в положенні лікар може в індивідуальному порядку порекомендувати скоротити споживання тієї чи іншої прянощі.

Але в цілому майбутнім мамам дозволяють всі спеції.

Яку порцію спецій може собі дозволити майбутня мати?

Заборон на спеції під час вагітності немає. Головне правило при їх використанні – помірність.

Під словом “помірність” експерти розуміють одну дрібку продукту, додану під час приготування їжі.

Чи можна вживати спеції, якщо майбутня мама страждає від набряків, токсикозу?

Зрозуміло, якщо у вагітної є якісь проблеми зі здоров’ям, вона повинна проконсультуватися з лікарем. І вже фахівець вирішить, як повинен змінитися її раціон.

Але у будь-якому разі потрібно розуміти механізм дії спецій. Спеції збуджують апетит, під їх дією виділяється більше шлункового соку, покращує травлення.

Зворотній бік цієї медалі – жажда.

Все просто: якщо майбутня мама хоче пити, вона почне споживати більше рекомендованого їй об’єму води. А це, в свою чергу, може призвести до виникнення набряків, порушення роботи нірок. Апетит, який розігрався на тлі прийому пряної їжі, може призвести до того, що вагітна буде перевищувати рекомендований денний калораж. Це загрожує набором ваги.

Скільки солі в день можна вживати під час вагітності?

Якщо від споживання перцю майбутня мама може практично без труднощів відмовитися або мінімізувати його (через ті чи інші причини), то від обмеження солі справи йдуть складніше. Без цієї спеції багато людей у ​​принципі не представляють своєї життя.

Тим не менше під час очікування малюка рекомендується не перевищувати денну норму споживання солі.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує зменшити дозу солі на добу до 5 г (2 г натрію).

При цьому важливо відзначити, що 5 г солі (одна чайна ложка) — це не тільки та сіль, яку ви додаєте в процесі готування або за допомогою якої доводите до смаку вже готову страву, а вся сіль (у тому числі в покупних продуктах), яка потрапляє до вас у організм.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!