Згідно з різними рейтингами, найчистішу водопровідну воду можна знайти в країнах Північної Європи, а лідирують за цим показником Данія та Фінляндія. У той же час, за даними ВООЗ, понад 2 млрд людей на планеті використовують як питну забруднену воду, і не завжди йдеться про жителів країн третього світу, передає sutura.org.ua

Чому ж варто перевіряти якість води в домашніх умовах і які існують способи зробити це.

Навіщо перевіряти воду?

Людина використовує воду щодня. З нею в організм можуть надходити не лише корисні, а й небезпечні речовини. Вода – універсальний розчинник, тому вона зазвичай не зустрічається у хімічно чистому вигляді. Разом з бактериями та вирусами вона також може нести в собі і безліч різних домішок. Все це впливає на смак води, її запах, прозорість та колір. І навіть за цими простими ознаками можна визначити, що її якість змінилася.

Забруднена вода є причиною майже 70-80 % усіх відомих захворювань і на 30 % прискорює процеси старіння. Ось чому так важливо перевіряти її якість. А якщо немає можливості віддати воду на аналіз до лабораторії, первичне тестування можна провести і в домашніх умовах.

Зберігання

Цей тест дозволяє визначити наявність сторонніх домішок. Налийте воду в чисту пляшку, закрийте кришкою і залиште в темному місці. Якщо через кілька днів з’явився хоча б один із вселяючих підозру ознак (плівка на поверхні, наліт на стінках, облога), то якість води залишає бажати кращого: у ній присутня велика кількість солей металів.

Кип’ятіння

Цей досвід дозволяє визначити, присутні у воді метали у високій концентрації. Доведіть воду в каструлі до кипіння, потім залиште її на повільному вогні ще на 12-14 хвилин. Після цього подождіть ще 20 хвилин, поки вода охолоне, і потім вилийте її. Наявність вапняних відкладень та накипу на стінках каструлі – не найкращий показник. Якщо колір накипу, сірий, значить, перевищена концентрація кальцію, коричнево-жовтий – заліза.

Тест з марганцівкою

Звичайна марганцівка дозволяє визначити, чи придатна вода для пиття. Невелику її кількість розчиніть у склянці з досліджуваною рідиною та оцініть реакцію. Вода повинна стати світло-рожевою. Якщо ж вода набула жовтого відтінку, то вона поганої якості і пити її не можна. Марганцівка знебарвлюється, коли руйнує органічні речовини.

Заварювання чаю

Чай може по-різному заварюватись у різній воді, навіть якщо вся вона хорошої якості. Але особливу увагу варто звернути на прозорість напою. У склянку зі свіжозавареним чаєм налийте 40-50 мл перевіреної сирої води. Якщо вміст склянки набуває світлішого відтінку, то якість води прийнятна. Якщо чай помутнів – таку воду пити не можна: у ній може бути надлишок солей або інших шкідливих речовин, у тому числі і органічних.

Зважування

Сважається, що вода хорошої якості легша. За допомогою точних кухонних вагів можна зважити 2 зразки води. Перший зразок – еталонний (у якості еталону може виступати вода з кулера або фільтрована вода), другий – тестований. Краще користуватися однією і тією ж мірною склянкою. Хороший показник – приблизно однакова маса зразків (різниця повинна становити не більше ніж 1-2 %).

Тест із зеркалом

Щоб визначити наявність сторонніх домішок, нанесіть невелику кількість води (1-2 мл) на чисту скляну поверхню – для цих цілей можна використовувати зеркало. Зачекайте, доки рідина випарується, потім оцініть результат. Якщо на поверхні залишився слід, значить, у воді присутні сторонні домішки. Вода хорошої якості після випаровування залишає поверхню чистою.

Розчинення мила

Цей спосіб дозволяє перевірити воду на жорсткість. Додайте у воду невелику кількість мила. Якщо вода м’яка, вона швидко розчиниться і створить велику кількість піні. При твердій воді все відбувається з точністю до наоборот. Жирні кислоти утворюють з кальцієм і магнієм, що містяться у воді, міцні з’єднання, і мило перестає давати піну.

За життя людина випиває близько 35 тонн води. Ось чому так важливо стежити за її якістю. Особливо враховуючи, що до 80 % різних хімікатів з довкілля обов’язково потрапляють у джерела води, а в ній містяться у надлишку метали здатні викликати різні хвороби.