Список продуктів, багатих на антиоксиданти, які допоможуть запобігти старінню і нейтралізувати вільні радикалі
Антиоксиданти є невіддільною частиною оптимального здоров’я. Ці сполуки допомагають нейтралізувати вільні радикалі, які можуть пошкодити клітинні білки та ДНК. Це пошкодження може призвести до розвитку хвороби та прискорення процесу старіння.
Чорниця
Антоціані — це рослинні пігменти, що відповідають за яскраво-червону, червону та синю шкірку деяких плодів. Чорниця, зокрема, багата на ці пігменти. Але крім надання фруктам їх яскравого кольору, антоціані також підвоюються як антиоксиданти. Насправді, нещодавні дослідження показують, що антоціані допомагають зниженню високого рівня холестерину та тиску, а також мінімізувати ризики серцевих захворювань та інших кардіометаболічних станів.
Темний шоколад
Шоколад, що містить щонайменше 70 відсотків какао, є найздоровішим шоколадом у світі. Какао-бобі, з яких роблять шоколад, містять велику кількість флавоноїдів. Ці корисні сполуки володіють потужними антиоксидантними властивостями. Дослідження показують, що флавоноїди відіграють важливу роль у профілактиці раку, крім підтримки здоров’я серця. Доведено, що ці сполуки підвищують когнітивні здібності, зменшують запалення та регулюють кров’яний тиск
Артишоки
Артишоки з м’яким смаком містять неймовірну кількість поживних речовин та антиоксидантів. Разом ці сполуки допомагають знизити рівень холестерину та підтримувати оптимальне здоров’я кишечника. Щоб підвищити рівень антиоксидантів, їжте приготовлені на пару артишоків. Дослідження показують, що пропарювання артишоків збільшує їх антиоксидантний вміст на 15 відсотків.
Горіхи пекан
Багаті на клітковину, білками та ненасиченими жирами, пекані є відмінною закускою. Нещодавні дослідження показують, що регулярне вживання пекана та інших горіхів може призвести до значного підвищення рівня антиоксидантів у крові.
Червона капуста
Антоціані також є основними антиоксидантами та рослинними пігментами, що містяться в червоній капусті. Крім підтримки здоров’я серця, антоціані також допомагають знизити ризик розвитку діабету та раку.
Малина
Ці яскраві маленькі ягоди містять і антиоксидантні витамини і мінерали, такі як витамин С і марганець, що захищають клітини від ушкоджень. Дослідження у пробірках показують, що антоціані малини також можуть вбивати ракові клітини молочної залози, товстої кишки та шлунка.
Фасоль
Крім високого вмісту білка та клітковини, бобі також багаті на антиоксиданти. Бобі Пінто, наприклад, є багатими джерелами природного антиоксиданту під назвою кемпферол. Кемпферол широко вивчається на предмет його протиракових властивостей.
Виноград
Виноград, як пурпуровий, так і червоний, повний витамину С, селену та інших питних речовин, які є антиоксидантами. Антоціані також стоять за яскравим кольором і повідомляють про користь для здоров’я цих фруктів, які включають кращу захист від серцевих захворювань та раку.
Шпинат
Шпинат — один із найкорисніших джерел зеаксантину та лютеїну. Ці антиоксиданти широко вивчаються на предмет їхньої користі для очей. Насправді, недавні дослідження показують, що зеаксантин та лютеїн можуть захистити від вікової макулярної дегенерації.
Буряк
Буряк може бути набутим смаком, але було б стыдно упустити його високий вміст беталаїну. Було виявлено, що беталаїни, пігменти, відповідальні за яскравий пурпурно-червоний колір буряку, сприяють зниженню ризику розвитку раку товстої кишки та підтримують здоров’я травної системи.
Капуста
Як і в шпинаті, у капусті міститься велика кількість антиоксидантів, корисних сполук, включаючи витамин А, зеаксантин та лютеїн.
Помаранчеві овочі
Морква, гарбуз та інші помаранчові продукти можуть покращити здоров’я очей через високий вміст у цих продуктах каротиноїдів. Каротиноїди — це пігменти, що лежать в основі червоного та помаранчевого окрасу цих овочів. Бета-каротин, найпоширеніший і популярніший каротиноїд у продуктах харчування, може допомогти боротися із запаленням, зменшити вплив вільних радикалів на очі, та знизити ризик розвитку онкології.
Дієтологи рекомендують крім овочів та фруктів ввести у свій рацій інші рослинні продукти, такі як орехи, насіння та боби, щоб отримати різні антиоксиданти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!