Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Святкове меню для діабетиків: поради та рецепти
Наближаються новорічні та різдвяні свята. Багато хто вже купив продукти для приготування святкового меню. А хтось, можливо, ставить питання, як же насолодитися святковою трапезою без ризику стрибків цукру в крові. Ознайомтеся з нашим святковим меню для діабетиків, можливо, воно вдохновить вас, передає sutura.org.ua
ЗАКУСКА З ПЕЧИВА І АВОКАДО
Починати краще з чогось легкого та смачного. Авокадо містить велику кількість омега-3 жирних кислот, які збільшують чутливість діабетиків до інсуліну. Печиво нам знадобиться спеціальна, багата клітковиною. Ви можете купити таке печиво у супермаркетах. Уважно читайте етикетку. Це печиво має містити не менше 5 грамів клітковини.
Інгредієнти: 4 авокадо, 1 столова ложка подрібненого часнику, 2 чайні ложки подрібненого коріандру, 1 їдальня ложка лимонного соку, 200 г м’якого тофу, сіль, перець.
Рецепт: подрібніть всі інгредієнти у блендері до отримання однорідної маси. Намажте отриману масу на печиво.
МАРИНОВАНІ ОЛІЇ
Наступна нешкідлива закуска – мариновані маслини. Для того, щоб страва вдалося, потрібно трохи фантазії при оформленні. Приготувати закуску просто, це спростити ваші передсвяткові клопоти.
Інгредієнти: 2 склянки маслини (без кісточок), 3 столові ложки оливкової олії, 3 лаврові листки, 1/4 склянки лимонного соку, 1/2 їдальні ложки розтертої лимонної кірки, 1 столова ложка червоного перцю (необов’язкова).
Рецепт: змішайте всі інгредієнти. Помістіть у закритий контейнер та охолодіть.
ЗАПЕЧЕНА ІНДИЧКА
Ви, звичайно, можете використати і інше м’ясо, але уникайте червоного. Більшість діабетиків сприйнятливі до хвороб серця, а високий холестерин у червоному м’ясі може збільшити ризик розвитку серцевих захворювань. Щоб приготувати легку та смачну запечену індичку, вам знадобиться знежирена олія, чеснок, петрушка, сіль та перець. Якщо у вас гіпертонія, кладіть менше солі або замініть її за здоровіший інгредієнт, наприклад, такий як лимонний перець.
Час приготування страви залежить від розмірів індички. Зазвичай готують індичку при температурі 180°С. Приблизно через годину, проколіть ніжку індички, щоб перевірити, чи готова страва.
ОВОЧЕВА ЛАЗАННЯ
Овочева лазіння цілком підходить діабетикам, тому що для її приготування використовують лапшу з цільних зерен, знежирений сир моцарелла та низько-натрієвий томатний соус. Також до її складу входить гострі овочі, що добре для вашого здоров’я.
Інгредієнти: лук ріпчастий, гриби, перець середнього розміру, середній молодий кабачок, низько-натрієвий томатний соус, сир моцарелла, локшина для лазаньї з цільних, оливкова олія, сіль і перець.
Рецепт: Розігрійте оливкову олію в сковороді, додайте нарізані кубиками овочі. Злегка обмастіть, посоліть і поперчіть. Відваріть і лапшу згідно рецепту на упаковці. Розігріти духовку до 180°С. Змастіть форму, в якій готуватимете лазінням маслом. Спочатку покладіть лист зварень лазаньї. Рівномірно розподіліть частину соусу на поверхні листа. Зверху розкладіть овочі і накрийте наступним листом лазаньї. Таким чином, зробіть 3-4 кулі. Зверху останньої кулі намажте кулю соусу і посипте поверхню тертим сиром. Форму накрийте фольгою і відправляємо до духовки на 30-35 хвилин. Зніміть фольгу за 10 хвилин до повного приготування, щоб зверху утворилася золотава корочка.
ПЮРЕ З СОЛОДКОЇ КАРТОПЛІ
Чому сладкий картопля? Тому що для діабетиків він корисніший, ніж звичайний! Незважаючи на те, що в назві присутнє слово «сладкий», фактично продукт не впливає на збільшення цукру в крові. Так що не бойтесь використовувати цей овоч у приготуванні різних страв.
Інгредієнти: 5 картопля середнього розміру, 1/3 склянки молока, трохи знежиреної олії, сіль і перець.
Рецепт: відваріть картопля, розімніть, змішайте інгредієнти і влийте їх у кастрюлю з картоплею. Розмішайте вміст каструлі електричним міксером.
ЦВЕТОВИЙ САЛАТ
Як ви вже знаєте, багаті клітковиною продукти – основа здорової діабетичної дієти. Для приготування салату можна використовувати ваші улюблені овочі. Щоб салат був яскравим, вибирайте овочі різного кольору. Салатний перець, помідори, капуста, морква, буряк – відмінні джерела клітковини. Ви можете нарізати яблука тонкими скибочками та додати до салату для пікантності. До речі, до салату можна додавати не тільки овочі, а й інші інгредієнти. Головне, щоб вони були нежирними і з низьким вмістом двоокису вуглецю.
ДЕСЕРТІ
Ми запропонували вам почати різдвяний банкет із двох легких закусок, а завершити його пропонуємо двома легкими десертами. Вибачте, кексів та пирогів не буде!
ПІД ГРУШУ
Хоча груша – сладкий фрукт, у неї досить-таки низький глікемічний індекс. Це означає, що організм буде засвоювати і перетравлювати цей фрукт повільніше, і рівень цукру в крові не буде різко збільшуватися. Крім того, нещодавно проведене дослідження підтвердило, що цей фрукт дуже корисний для здоров’я серця та кишечника.
Інгредієнти: 4 груші, півсклянки апельсинового соку, імбир -1/8 столової ложки, кориця-1/8, трохи оливкової олії.
Рецепт: очистіть груші від шкірки, змішайте інгредієнти, що залишилися, і помістіть все в сотейницю. Накрийте кришкою та варіть близько двох годин.
ЯБЛУЧНІ КРІСПА
Яблучна шкірка деяких сортів яблук солодка сама по собі, тому при приготуванні десерту ви можете відмовитися від цукру або скористатися його замінником. Можете додати здорові інгредієнти, такі як вівсянка та орехи.
Інгредієнти : 4 яблука, склянка вівсянки, півсклянки муки, ? склянки миндалю, 2 столові ложки цукру (1/4 ст. ложки замінника), півсклянки кориці, ? мускатного горіха, оливкова олія, знежирені вершки.
Наріжте яблука сладкого сорту скибочками і викладіть на сковороду. Змішайте подрібнену вівсянку, муку, миндаль, цукор, корицю і мускатний горіх і посипте сумішшю яблука. Полийте все оливковою олією і випікайте у духовці 30-35 хвилин при температурі 180°С. Перед поданням страву можна полити знежиреними вершками.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!