У холодний період року основна тема всіх оздоровчих статей – спасіння імунітету. Як протиотрути, здатного перемогти вируси, пропонуються відвари, наварі, припарки, чаї і навіть спеціальне харчування. Це все дуже правильно і важливо, проте не варто забувати і про те, як працює імунна система. Дієтологи Тетяна Фіалкова та Олександра Кириленка нагадують про основу імунної системи – мікрофлору кишечника та знайомлять із простими правилами, дотримуючись яких, можна зберегти своє здоров’я.

ПАСПОРТ

За паспортом мікрофлора кишечника старша за самого людини, бо починає формуватися ще до народження, а закінчує цей процес до 17 років. Сім’я бактерій велика: у середньому у кишечнику людини живе близько 500 видів різних мікроорганізмів.

ПРОФЕСІЯ: ЛАБОРАНТ

Всі бактерії мікрофлори (біфідобактерії, бактеріоди, лактобацилі, кишкова паличка та ентерококки) рівномірно заселяють кишечник і працюють при досить щільному графіку кожну хвилину у внутрішній лабораторії. Спеціалізація велика: забезпечення обмінних процесів, захист організму від патогенних бактерій, синтез амінокислот, білків, вітамінів, участь в обміні холестерину. Відділ лактобактерій синтезує ферменти, що розщеплюють білки молока, а також фермент гістаміназу, який руйнує гістамін, а отже, і контролює алергічні реакції. Полезна мікрофлора товстої кишки сприяє всмоктуванню кальцію, залізу, витамину D, запобігаючи розвитку онкологічних процесів.

ПРОБЛЕМИ В ЖИТТІ

Але, як і в будь-якій біографії, у житті біфідобактерій бувають злети та падіння. Будь-який стрес буквально вибиває їх з колії, що, звичайно, впливає на настрій і позначається на продуктивності праці. І якби тільки один стресс, то було б ще півбіди. Але список шкідливих станів для життя бактерій досить великий:

– захворювання ШКТ, часті ГРВІ, кишкові інфекції;
– алергічні реакції;
– вікові зміни властивостей мікрофлори;
– незбалансоване харчування;
– масований прийом деяких ліків (особливо антибіотиків);
– тривала гормонотерапія, лікування нестероїдними протизапальними препаратами;
– проведення хіміо- та променевої терапії в онкологічних хворих;
– імунодефіцитні стани.

СИГНАЛ SOS

Будь-яка з цих проблем призводить до біди – починається дисбактеріоз кишечника. При цьому кишкова стінка виявляється проникною для алергенів та токсинів, знижуються бар’єрні функції печінки, в організм надходить менше витаминів та мікроелементів, порушується обмін речовин, створюються умови для розвитку захворювань печінки та підшлункової залози. Звичайно, мовчки страждати бактерії не можуть і починають заявляти про себе різноманітними симптомами. Запам’ятайте їх:

1. Випадання волосся та ламкість нігтів.

2. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту:

– зниження або повна відсутність апетиту, тошнота, блювання, металевий присмак у роті;
– відрижка, метеоризм, бурчання,
– здуття живота;
– тупий, нучий або переймоподібний біль у животі;
– відчуття неповного випорожнення кишечника;
Запор, пронос.
3. Гіповітаміноз: заїди, сухість шкіри та слизових оболонок.

4. Зуд шкіри та слизових, алергічні висипання на шкірі.

5. Загальні симптоми: втомлюваність, слабкість, головний біль, порушення сну.

НАКАЗ ВІЖИТИ

Отримавши тривожний сигнал, знайте: мікрофлору треба рятувати. Для цього потрібно правильне харчування, основу якого повинні складати продукти, багаті на рослинну клітковину: овочі, фрукти, крупи, хліб грубої помелу, кисломолочні продукти; препарати, що містять мікроорганізми – представників нормальної флори А ще – засоби, які допоможуть створити сприятливу среду для зростання біфідо- та лактобактерій та простимулюють їх розмноження.

Буває так, що на початку лікування назначають антибіотики, а потім коригують стан мікрофлори спеціальними препаратами.

ЛІКАР СВОГО ТІЛА

Намагаючись спасти рядового Біфідова, не варто бездумно об’їдатися сирами та йогуртами: при вживанні кисломолочки вік, якість продуктів та обсяг порції мають особливе значення.

Так, юним орлам (до 25 років) потрібні кисломолочні продукти з високим відсотком жирності (9-25%), але потроху: 100-150 г щодня. Худеньким – у будь-яку годину доби, змішуючи з медом та фруктами; схильним до повноти – тільки вранці, змішуючи із зеленню, огірком, помідором.

Після 25 і до 45 років вводимо інший режим: 5-9%-ва кисломолочка щодня вранці із зеленню, овощами, бананами, і лише іноді – з фруктами та медом. На прийом – 150-200 р.

ДОВІДКАННЯМ. Людям, назбиравши за життя досвід і холестерин, потрібні будь-які кисломолочні ласощі нормальної жирності (близько 5%) не частіше ніж 3 рази на тиждень (з 45 до 60 років), а після 60 – раз на тиждень. Порція – не більше ніж 150 г.

ВСЕ СВОЄ. Про магазинну кисломолочку краще забути, бо для її виробництва часто замість кисломолочних бактерій використовують дріжджі, які блукають потім у кишечнику, викликаючи дисбактеріоз. Щоб не ризикувати, робіть кисломолочку самі. Візьміть закваски (магазинні або аптечні), додайте їх за інструкцією в молоко з жирністю мінімум 9%, залиште на добу в банці при кімнатній температурі. Також можна використовувати йогуртницю чи термос. Особливо важливо використовувати найжирніше молоко, щоб усі процеси бродіння пройшли максимально швидко.