Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Тяжке життя мікрофлори: від моменту народження і до останнього подиху
У холодний період року основна тема всіх оздоровчих статей – спасіння імунітету. Як протиотрути, здатного перемогти вируси, пропонуються відвари, наварі, припарки, чаї і навіть спеціальне харчування. Це все дуже правильно і важливо, проте не варто забувати і про те, як працює імунна система. Дієтологи Тетяна Фіалкова та Олександра Кириленка нагадують про основу імунної системи – мікрофлору кишечника та знайомлять із простими правилами, дотримуючись яких, можна зберегти своє здоров’я.
ПАСПОРТ
За паспортом мікрофлора кишечника старша за самого людини, бо починає формуватися ще до народження, а закінчує цей процес до 17 років. Сім’я бактерій велика: у середньому у кишечнику людини живе близько 500 видів різних мікроорганізмів.
ПРОФЕСІЯ: ЛАБОРАНТ
Всі бактерії мікрофлори (біфідобактерії, бактеріоди, лактобацилі, кишкова паличка та ентерококки) рівномірно заселяють кишечник і працюють при досить щільному графіку кожну хвилину у внутрішній лабораторії. Спеціалізація велика: забезпечення обмінних процесів, захист організму від патогенних бактерій, синтез амінокислот, білків, вітамінів, участь в обміні холестерину. Відділ лактобактерій синтезує ферменти, що розщеплюють білки молока, а також фермент гістаміназу, який руйнує гістамін, а отже, і контролює алергічні реакції. Полезна мікрофлора товстої кишки сприяє всмоктуванню кальцію, залізу, витамину D, запобігаючи розвитку онкологічних процесів.
ПРОБЛЕМИ В ЖИТТІ
Але, як і в будь-якій біографії, у житті біфідобактерій бувають злети та падіння. Будь-який стрес буквально вибиває їх з колії, що, звичайно, впливає на настрій і позначається на продуктивності праці. І якби тільки один стресс, то було б ще півбіди. Але список шкідливих станів для життя бактерій досить великий:
– захворювання ШКТ, часті ГРВІ, кишкові інфекції;
– алергічні реакції;
– вікові зміни властивостей мікрофлори;
– незбалансоване харчування;
– масований прийом деяких ліків (особливо антибіотиків);
– тривала гормонотерапія, лікування нестероїдними протизапальними препаратами;
– проведення хіміо- та променевої терапії в онкологічних хворих;
– імунодефіцитні стани.
СИГНАЛ SOS
Будь-яка з цих проблем призводить до біди – починається дисбактеріоз кишечника. При цьому кишкова стінка виявляється проникною для алергенів та токсинів, знижуються бар’єрні функції печінки, в організм надходить менше витаминів та мікроелементів, порушується обмін речовин, створюються умови для розвитку захворювань печінки та підшлункової залози. Звичайно, мовчки страждати бактерії не можуть і починають заявляти про себе різноманітними симптомами. Запам’ятайте їх:
1. Випадання волосся та ламкість нігтів.
2. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту:
– зниження або повна відсутність апетиту, тошнота, блювання, металевий присмак у роті;
– відрижка, метеоризм, бурчання,
– здуття живота;
– тупий, нучий або переймоподібний біль у животі;
– відчуття неповного випорожнення кишечника;
– Запор, пронос.
3. Гіповітаміноз: заїди, сухість шкіри та слизових оболонок.
4. Зуд шкіри та слизових, алергічні висипання на шкірі.
5. Загальні симптоми: втомлюваність, слабкість, головний біль, порушення сну.
НАКАЗ ВІЖИТИ
Отримавши тривожний сигнал, знайте: мікрофлору треба рятувати. Для цього потрібно правильне харчування, основу якого повинні складати продукти, багаті на рослинну клітковину: овочі, фрукти, крупи, хліб грубої помелу, кисломолочні продукти; препарати, що містять мікроорганізми – представників нормальної флори А ще – засоби, які допоможуть створити сприятливу среду для зростання біфідо- та лактобактерій та простимулюють їх розмноження.
Буває так, що на початку лікування назначають антибіотики, а потім коригують стан мікрофлори спеціальними препаратами.
ЛІКАР СВОГО ТІЛА
Намагаючись спасти рядового Біфідова, не варто бездумно об’їдатися сирами та йогуртами: при вживанні кисломолочки вік, якість продуктів та обсяг порції мають особливе значення.
Так, юним орлам (до 25 років) потрібні кисломолочні продукти з високим відсотком жирності (9-25%), але потроху: 100-150 г щодня. Худеньким – у будь-яку годину доби, змішуючи з медом та фруктами; схильним до повноти – тільки вранці, змішуючи із зеленню, огірком, помідором.
Після 25 і до 45 років вводимо інший режим: 5-9%-ва кисломолочка щодня вранці із зеленню, овощами, бананами, і лише іноді – з фруктами та медом. На прийом – 150-200 р.
ДОВІДКАННЯМ. Людям, назбиравши за життя досвід і холестерин, потрібні будь-які кисломолочні ласощі нормальної жирності (близько 5%) не частіше ніж 3 рази на тиждень (з 45 до 60 років), а після 60 – раз на тиждень. Порція – не більше ніж 150 г.
ВСЕ СВОЄ. Про магазинну кисломолочку краще забути, бо для її виробництва часто замість кисломолочних бактерій використовують дріжджі, які блукають потім у кишечнику, викликаючи дисбактеріоз. Щоб не ризикувати, робіть кисломолочку самі. Візьміть закваски (магазинні або аптечні), додайте їх за інструкцією в молоко з жирністю мінімум 9%, залиште на добу в банці при кімнатній температурі. Також можна використовувати йогуртницю чи термос. Особливо важливо використовувати найжирніше молоко, щоб усі процеси бродіння пройшли максимально швидко.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!