Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Токсичний посуд на кухні, який потрібно терміново замінити
Тефлон
Посуд з тефлоновим покриттям часто використовується панами на кухні, оскільки робить кухню зручною та захищає продукти від пригорання, а ще її легко очищати. Мова йде не тільки про сковорідки, але також про каструлі. Однак у складі тефлону є перфтороктанова кислота, що підвищує ризик розвитку деяких видів раку. Хоча виробники підкреслюють, що зміст ПФОК у посуді не настільки великий, щоб становити опасность, цей елемент є і в інших повсякденних промовах, що в комбінації вже загрожує онкологією, інформує sutura.org.ua
Токсини починають виділятись, коли тефлон розігрівається до високих температур при готуванні. При цьому токсичні пари небезпечні не лише для людей, а й для домашніх улюбленців. Частинки політетрафторетилену, наприклад, провокують схожі з грипом симптоми. Неушкоджений посуд з тефлоновим покриттям відносно безпечний, але навіть невеликі царапини на поверхні є підставою для її замінити. Крім того, безпечніше використовувати чавунний посуд.
Алюміній
З цього металу досить часто роблять посуд, оскільки він легкий, має універсальне призначення і довго служити. Проте вчені алюміній відносять до класу нейротоксичних металів, і підвищення його вмісту в організмі може бути небезпечним. Зокрема, разом з цим зростають ризик розвитку склерозу, хвороби Альцгеймера та патологій ЦНС.
Звичайно, заздалегідь алюміній покривається спеціальною оболонкою, але вона не може похвалитися значною міцністю. Як тільки вона пошкоджується, частинки металу виявляються у ваших стравах. Аналогом такого посуду може бути та, що зроблена із загартованого скла.
Кераміка
Посуд з таким покриттям вважається більш безпечним і красиво виглядає. Кераміка сама по собі не несе шкоди, але негативна її властивість у тому, що під нею нерідко ховаються токсичні матеріали, серед яких свинець та кадмій. Захистити собі не так вже й складно, достатньо або купувати кераміку без будь-яких домішок, або міняти такий посуд хоча б раз на кілька місяців.
Мідь
Мідний посуд дозволяє рівномірно та швидко готувати, маючи привабливий вигляд, але його використання на кухні – не найкраща ідея. Оскільки мідь відноситься до важких металів, її надлишок в організмі загрожує негативними наслідками. Якщо такий посуд не має спеціального покриття, то в процесі нагрівання здатний виділяти значні обсяги кислотних продуктів. Безпечною заміною може виявитися посуд із нержавіючої сталі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!