Тефлон

Посуд з тефлоновим покриттям часто використовується панами на кухні, оскільки робить кухню зручною та захищає продукти від пригорання, а ще її легко очищати. Мова йде не тільки про сковорідки, але також про каструлі. Однак у складі тефлону є перфтороктанова кислота, що підвищує ризик розвитку деяких видів раку. Хоча виробники підкреслюють, що зміст ПФОК у посуді не настільки великий, щоб становити опасность, цей елемент є і в інших повсякденних промовах, що в комбінації вже загрожує онкологією, інформує sutura.org.ua

Токсини починають виділятись, коли тефлон розігрівається до високих температур при готуванні. При цьому токсичні пари небезпечні не лише для людей, а й для домашніх улюбленців. Частинки політетрафторетилену, наприклад, провокують схожі з грипом симптоми. Неушкоджений посуд з тефлоновим покриттям відносно безпечний, але навіть невеликі царапини на поверхні є підставою для її замінити. Крім того, безпечніше використовувати чавунний посуд.

Алюміній

З цього металу досить часто роблять посуд, оскільки він легкий, має універсальне призначення і довго служити. Проте вчені алюміній відносять до класу нейротоксичних металів, і підвищення його вмісту в організмі може бути небезпечним. Зокрема, разом з цим зростають ризик розвитку склерозу, хвороби Альцгеймера та патологій ЦНС.

Звичайно, заздалегідь алюміній покривається спеціальною оболонкою, але вона не може похвалитися значною міцністю. Як тільки вона пошкоджується, частинки металу виявляються у ваших стравах. Аналогом такого посуду може бути та, що зроблена із загартованого скла.

Кераміка

Посуд з таким покриттям вважається більш безпечним і красиво виглядає. Кераміка сама по собі не несе шкоди, але негативна її властивість у тому, що під нею нерідко ховаються токсичні матеріали, серед яких свинець та кадмій. Захистити собі не так вже й складно, достатньо або купувати кераміку без будь-яких домішок, або міняти такий посуд хоча б раз на кілька місяців.

Мідь

Мідний посуд дозволяє рівномірно та швидко готувати, маючи привабливий вигляд, але його використання на кухні – не найкраща ідея. Оскільки мідь відноситься до важких металів, її надлишок в організмі загрожує негативними наслідками. Якщо такий посуд не має спеціального покриття, то в процесі нагрівання здатний виділяти значні обсяги кислотних продуктів. Безпечною заміною може виявитися посуд із нержавіючої сталі.