Вони пройшли шлях від Норвегії до В’єтнаму, побували у Швеції та Данії. Результатом їхнього розслідування став фільм, що розкриває правду, яку намагається сховати «рибне лобі».

Розслідування вони розпочали із заходу Норвегії, де в сільській місцевості є багато рибних ферм, які займаються штучним вирощуванням лосося. Журналісти зустрілися з норвезьким активістом, екологом та засновником Союзу охорони природи Норвегії Куртом Оддекалвом, котрий вважає обурливим факт, що ховається під водами фіордів, передає sutura.org.ua

Курт Оддекал давно веде війну з господарствами, які штучно вирощують лосось у Норвегії. Він розповів шокуючі подробиці про їхню роботу.

«У Норвегії ситуація із рибами катастрофічна. Риб дуже багато: на такій маленькій фермі вони вирощують по 2 млн. особин! Риба хворіє, зараз уже можна говорити про пандемію: некроз підшлункової залози та інфекційна анемія лососевих захопили всю Норвегію. Але це приховують від споживачів», — каже Курт.

Активіст веде спостереження за великими рибницькими господарствами останні 10 років і тримає їх під контролем, збираючи докази. У нього є записи, на яких видно, як працівники цих рибних ферм ллють у воду сильний пестицид, що володіє нейротоксичною дією.

«Їм самим доводиться носити протигази та захисні костюми, щоб не постраждати від хімікатів для обробки водойм від паразитів, а на таких фермах це не рідкість. У такому лососі можна знайти різні хімічні речовини. Це загрожує отруєнням, і людині такого їсти не можна», — сказав він.

Курт прямо заявляє: «Норвезький лосось — найтоксичніша їжа у всьому світі». Рибальство в Норвегії приносить 4 млрд доларів на рік і займає інше місце після нафти.

Щоб розгадати секрети цих ферм, Курд Оддекалв використовує судно зі шпигунськими елементами. «Дно під фермами вкрите 15-метровими опадами, воно кишить бактеріями — це всі залишки від кормів та відходів хімікатів, що додаються для знищення паразитів. Рівень загрязнення дуже високий. Токсичні речовини, риб’ячі екскременти… Морське дно повністю знищене, воно як газова фабрика. Пустяки метану і так далі, а пестициди ідентичні речовинам, які в першу світову війну застосовувалися при газових атаках».

Головна проблема норвезьких рибалок — так звана риб’яча воша, яка, паразитуючи на тілі риби, може вбити її. Морська воша виробляє стійкість до будь-яких видів, тому рибалки застосовують пестициди, ефективність яких набагато вища.

«Це негативно висловлюється на рибі. Так 50% мальків тріски на фермах народжується з мутацією. Вони не можуть закрити рота. Це генна мутація, і щоб вона зникла, у морі мають прожити 8 поколінь. Людина коли побачити таку рибу, їсти її не захоче, але якщо відрізати голову, то ніхто і не помітить», — сказав він.

Лосось піддається мутації. Він показавши, що у свіжого лосося м’ясо руйнується при розтині.

«Цього бути не повинно, м’ясо має бути еластичним. Як ви знаєте, у дикого лосося 5-7% жиру, а у штучно вирощеного 15-34% жиру. А у жировій тканині нагромаджуються всі токсини. Відповідно, така риба стає найбільш токсичною у світі», — наголосив він.

У свою чергу, французький токсиколог Жером Рюззен зазначив, що в ході його дослідження слова еколога підтвердилися.

«Дійсно, ступінь загрязнення вирощеного лосося дуже висока. Він у 5 разів шкідливіший і токсичніший, ніж будь-які інші продукти. Цих токсинів необхідно уникати, а вживаючи в їжу, ми ризикуємо відчути на собі їх вплив», — сказав він.