Більшість з нас вважають, що не може бути нічого кориснішого за фрукти і овочі, але ми часом не підозрюємо про сховану загрозу, яка в них таїться. Звичайно, найчастіше нам не варто турбуватися, але були випадки, коли люди випадково вбивали собі, з’їдаючі отруйну частину рослини чи плоду.

Яблука. Насіння яблук так само, як вишня та миндаль містять ціанід у невеликих дозах. Однак щоб викликати симптоми відрування потрібно з’їсти велику кількість насіння. Якщо ви випадково проковтнули кілька насінь цілком, то це не позначиться на вашому здоров’ї, тому що наш організм може впоратися з невеликою кількістю ціаніду. Однак розжовування насіння робить їх небезпечнішими, особливо для дітей та домашніх вихованців, для яких достатньо меншої дози цього речовини.

Вишня і абрикос, персик і слива містять у своїх кісточках ціанід. Якщо розгризти, прожувати або якось по-іншому пошкодити кісточку, то ви піддаєте собі впливу ціаністого водороду. Звичайно, якщо ви проковтнете кілька кісточок, нічого страшного не трапиться, тому що наш організм може впоратися з певною кількістю ціаніду, але у великій кількості це може бути небезпечно. . У великих дозах це може призвести до труднощів з диханням, підвищення кров’яного тиску і серцевого ритму та почечної недостатності, аж до смертельного результату.

Спаржа. Спаржа – це овоч, який дає плід, який, до речі, отруйний. Справа в тому, що овоч – це, як правило, їстівна частина рослини, яка може бути листям, стеблем або коренем. Спаржа з ​​давніх годин використовувалася як овоч і лікарський засіб, завдяки приємному смаку та сечогінним властивостям. Плід є невеликими червоними ягодами діаметром 6-10 мм, які отруйні для людей.

Шоколад. Хоча шоколад не отруйний для людей, інгредієнт теобромін, що міститься у шоколаді, небезпечний для собак та кишок. Всього 40 грамів може викликати серйозне відрування, так що не варто залишати шоколадні солодощі в доступному місці для ваших вихованців. Незважаючи на те, що доза теоброміну, що міститься в шоколаді, занадто мала, щоб викликати небажані наслідки, деякі літні люди погано переносять шоколад.

Помідори. Зелений помідор. Цікавий факт: у США помідори вважаються овочами, тоді як в іншій частині світу вони вважаються фруктом, або точніше, ягодою. Причиною цього став налог на овочі, але не фрукти. Листя і стебла помідорів містять речовину звану “глікоалкалоїдом”, який може викликати крайню нервозність, головний біль і розлади шлунку.

Мускатний горіх. Мускатний горіх містить психоактивну речовину – мірістіцін. Занадто велика кількість цього речовини може викликати рвоту, питливість, запаморочення, галюцинації та головний біль. Однак не варто турбуватися. Тієї кількості, яка використовується у приготуванні страв, недостатньо, щоб привести до якихось з цих симптомів. Проте в останній час підлітки використовують мускатний горіх як легкий наркотик, що нерідко має не дуже хороші наслідки.

Грибі. Їстівні та отруйні гриби Гриби вважаються делікатесом у багатьох країнах світу, де їх вирощують у комерційних цілях. Але, як відомо, існує і сімейство отруйних грибів. Багато хто вважає, що є явні ознаки отруйних грибів, такі як кільце на ніжці, неприємний запах і яскраве забарвлення. Однак єдиним вірним способом відрізнити їстівний гриб від ядовитого – це знати і добре розбиратися в грибах. Ознаки отруєння грибами можуть з’явитися через 1-2 години, іноді через 8-12 годин і включають у себе біль у животі, рвоту, тошноту та пронос. Відруїтися можна і погано приготовленими і зіпсованими їстівними грибами.

Мигдаль. Мигдаль вважається сухим плодом, а не горіхом, як багато хто думає. Він володіє унікальним смаком і є одним із найпопулярніших інгредієнтів у приготуванні десертів та інших страв. Ароматним є гіркий мигдаль, що містить отруйний ціанід. Саме тому гіркий миндаль зазвичай обробляють, щоби удалити яд. Крім того, нагрівання також руйнує яд. У деяких країнах, наприклад, Новій Зеландії, продаж гіркого мигдалю заборонений законом.

Кеш’ю. Кешью являють собою насіння, а не горіхи, які виростають із плоду або “яблука” кешью. Кешью, які продають у магазині, попередньо обробляють парою. Це роблять тому, що сирі кеш’ю містять речовину урушіол, яку ще можна виявити у отруйному плющі, що викликає симптоми алергії. Споживання великої кількості урушіол може бути смертельним. Хоча відрування кешью зустрічається досить рідко, робітники, які очищають горіх, часто відчувають небажані побічні ефекти, як, наприклад, подразнення шкіри.

Зелений картопля. Картопля є одним із найпоширеніших овочів у всьому світі. Так само як і помідори, картопля містить глікоалкалоіді у стеблах та листках. Самі бульби безпечні для споживання в їжу, тільки якщо вони не позеленіли і не пустили паростки. Зелений картопля містить соланін, який з’являється при дії ультрафіолетового світла. При споживанні великої кількості соланіну можуть з’явитися ознаки відруєння: тошнота, блювання, пронос, біль у животі, а у важких випадках може призвести до коми і навіть смерті. Саме тому картопля треба зберігати у прохолодному, темному місці.