Топ-10 вітамінів і мінералів, які найчастіше є дефіцитними в організмі людей

Головна / unsorted / Топ-10 вітамінів і мінералів, які найчастіше є дефіцитними в організмі людей

Щодня ми повинні отримувати певну кількість витаминов та мінералів, і щоб вони справді засвоювалися, вони повинні надходити в наш організм з їжею. Але є певні корисні речовини, яких багато людей не отримують у достатній кількості. Розповідаємо, які витамини і поживні речовини у дефіциті у більшості з нас.

Калій

Недолік калію в організмі — вірний шлях до порушень роботи серця, нірок та навіть м’язів. Калію багато у броколі, помідорах, картоплі, цитрусових, бананах та сухофруктах. І пам’ятайте: якщо ви приймаєте препарати для здоров’я серця або нірок, вам у жодному разі не можна приймати добавки калію.

Жирні кислоти

Жирні кислоти омега-3 — це секретне оружня, яке допомагає зберігати молодість і здоров’я наших сосудів, але, на жаль, багатьом з нас їх не вистачає. Найбільше цих корисних кислот у горіхах, олії, рибі жирних сортів, а також у яйцях та морепродуктах.

Вітамін С

Цей витамин, звичайно, не здатний повністю позбавити нас від застуд, але він зміцнює імунну систему, а також захищає серце. Як не дивно, деякі з нас не отримують необхідних 75 мг витамину С на день. Якщо ви вважаєте, що це ваш випадок, їжте сладкий перець, апельсини, ківі, броколі, полуницю та брюссельську капусту.

Вітамін D

Навіть якщо ви живете у місцевості, де багато сонця, у вас все одно може бути дефіцит витамину D. Якщо ж темна зима і сутінкова осінь — ваша звичайна среда існування, вам варто перевірити рівень “сонячного” витамину. Дефіцит можна заповнити, якщо їсти курячі яйця, лосось чи тунець і сир.

Залізо

Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанського раціону, у вас дуже високий ризик дефіциту заліза, який потрібний для нормального зростання і розвитку, а також для крові. Заліза багато у яловичині, хлібі, крупах, а також бобових — бобах, нуті, сочевиці.

Кальцій

Наш організм накопичує кальцій лише у перші два десятиліття нашої життя, далі ми повинні постійно заповнювати його запас. У жінок, які молодші за 50 років, щоденна доза кальцію — 1000 мг, після 50 років його потрібно ще більше.

Пробіотики

Пробіотики необхідні для нормальної роботи нашого кишківника — і, на жаль, дуже багато людей не отримують їх у достатній кількості. На щастя, пробіотики містяться не лише в йогурті, а й у ферментованих продуктах, наприклад, квашеній капусті, місо чи кефірі.

Холін

Холін потрібний для здоров’я печінки, а також для доставки жирних кислот у клітини нашого тіла. Невелике дослідження 2015 року підтвердило: 89 % дорослих не отримують необхідних 550 мг холіну на день. Головні джерела холіну — яловичина, лосось, курка та курячі яйця.

Вітамін Е

15 мг витамину Е на день допомагають підтримати нашу імунну систему, а також впоратися з хронічними захворюваннями. Цього витамину багато в горіхах і насінні, а також у кукурудзяній, соняшниковій та соєвій олії.

Клітковина

Недолік клітковини різко підвищує ризик серцево-судинних захворювань та деяких видів раку. Також без клітковини є неможливою нормальна робота кишківника. Рекомендовано щоденну дозу харчових волокон для дорослих — 25 грамів на день.

Дана стаття має виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся із сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-яких результатів і не несе жодної відповідальності за вред або інші последствия, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!