Найкорисніші весняні продукти

Молодий картопля

Бульби багаті на амінокислоти, у тому числі незамінні. У картопля є витамини В і РР. Крім того, в 100 г продукту міститься до 20 мг витамину С. Причому в молодому його втричі більше, ніж у звичайному! Солі калію позитивно впливають на роботу серця та кишечника. А крахмаль є захищеним вуглеводом, який повільно засвоюється. В результаті швидко виникає відчуття насичення, організм поповнюється необхідною енергією.

Молода капуста

Найкорисніші весняні продукти

Капуста містить великий перелік мікроелементів: каротин, магній, кальцій, сірка, мідь, цинк, кобальт, марганець, особливо багато залізу та калію; і вітамінів C, E, K, P, U. З’їдаючи всього лише 100 грамів капусти у сирому вигляді, ти отримаєш норму суті витамину С. Для охочих позбавитися від лишніх кілограмів – це відмінний варіант. Але є і деякі протипоказання до вживання капусти, наприклад, ентероколіт або діарея.

Редиска

Найкорисніші весняні продукти

Саме редиска може врятувати від весняного авітамінозу – витамину С у ній стільки ж, скільки у помідорах, горошку, малині чи бананах. Причому, щоб заповнити денний запас витамину С, треба з’їсти приблизно 250-300 г плодів. Інші корисні речовини також присутні – це витамини В1, В2 і РР, солі калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію, заліза. Білка в редисці більше, ніж у інших овочах, тому її обов’язково потрібно включати до раціону вегетаріанців.

Щавель

Найкорисніші весняні продукти

У нашій країні щавель належить до найраніших овочів: у середній смузі його збирають уже із середини травня, а на півдні – навіть раніше. Листя рослини насичені білком, витаминами А, С, В1, В2, РР, солі калію та залізу, в них, крім щавлевої, міститься ще ряд органічних кислот – яблучна, лимонна. Застосовується для приготування салатів, супів та гарнірів.

Молода баранина

Найкорисніші весняні продукти

Май – година молодої та ніжної ягнятини, в якій немає гормонів, що додають м’ясу специфічного аромату. Ягнятина – м’ясо універсальне, і не менш корисне, ніж телятина. Відмінне джерело білків з мінімумом жиру – відмінна сировина для дачних маївок, шашликів і пікніків.

Спаржа

Найкорисніші весняні продукти

Спаржа, незалежно від сорту, багата цінними витаминами (A, C, B1, B2 та Е) та мінералі (кальцій, фосфор, калій, мідь, магній, залізо та цинк). Калієві солі та спаржева кислота активують роботу нірок, що полегшує виведення продуктів розпаду обміну речовин, цинк сприяє загоєнню ран та зміцненню сполучних тканин. Кальцій та фосфор корисні для будівництва кісткових тканин, а залізо та магній підвищують здатність кровотворення. Спаржа також відмінний дієтичний продукт (180 ккал на 1 кг). Вона добре очищає організм, оскільки містить багато баластних речовин.

Черемша

Найкорисніші весняні продукти

Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготовану страву. Найчастіше використовуються листя черемші. Їх слід почистити, ретельно вимити та обсушити. Краще вживати черемшу у сирому вигляді, при термічній обробці смак і аромат стають слабшими. Черемша дуже корисна, але не можна зловживати нею, денна норма черемші не повинна бути більше 15-20 великих листів.