Топ-7 продуктів, які необхідно вживати у молоді роки, щоб у літньому віці мати ясний розум
Здоров’я та активність нашого мозку залежать не лише від регулярних навантажень та спілкування, а й від того, що ми їмо. Розповідаємо, які продукти для нього є особливо корисними.
Ніколи не пізно і ніколи не рано починати піклуватися про наш головний орган – про мозок. Скільки б вам не було років, ви завжди можете допомогти собі і зробити захист від вікових змін міцнішим та надійнішим — у тому числі і за допомогою здорового харчування. Розповідаємо, які продукти варто їсти частіше, щоб знизити ризик вікової деменції та когнітивних захворювань.
Чиста вода
Так-так, звичайна питна вода: вона допомагає розчиняти небезпечний білок, який обволікає нейрони, руйнує зв’язки між ними і заважає проникненню імпульсів. Намагайтесь пити достатньо води протягом дня, не чекайте, поки відчуваєте жажду — цим ви підтримаєте не лише фізичне здоров’я, а й допоможете своєму мозку довше залишатися активним.
Кава
Ранкова чашка кави — ваше таємне оружня у боротьбі з хворобою Альцгеймера. У кавових зернах міститься хімічне речовина, яке називається ейкозаноїл-5-гідрокситриптамід (EHT), яке, як показали дослідження на крысах, захищає від хвороби Альцгеймера. До речі, одна чашка кави “підстобує” вашу пам’ять і протягом години після того, як ви вип’єте її, вам буде легше запам’ятовувати та відтворювати нову інформацію.
Темний шоколад
Кілька шматочків темного шоколаду з високим вмістом какао (і бажано без цукру) — щоденна норма. У какао-бобах багато антиоксидантів, що називаються флавоноїдами, які буквально омолоджують мозок, тому що підсилюють кровообіг у ділянці гіпокампу — ділянці мозку, що відповідає за пам’ять та обробку інформації.
Спеції
По-перше, запашні трави та спеції роблять страву смачнішою — без олії, цукру та солі. А, по-друге, деякі з них багаті на корисні антиоксиданти, які здатні істотно знизити ризик розвитку раку, артриту, депресії та хвороби Альцгеймера.
Зелені овочі
Листовий салат, руккола, шпинат, базилік і петрушка, інша листова зелень – ці смачні овочі здатні “омолодити” мозок на 11 років! Звучить фантастично, чи не так? Між тим, це правда: листова зелень містить лютеїн, особливий пігмент, що допомагає збільшувати кількість сірої речовини у тій частині мозку, яка відповідає за пам’ять і здатність до обробки інформації. А оскільки ми накопичуємо лютеїн протягом усієї життя, то ніколи не пізно (і не рано!) почати.
Ягоди
Кілька порцій ягід на тиждень — свіжих чи заморожених — дають нам достатньо антиоксидантів, щоб протистояти окислювальним процесам, які знижують захисні функції мозку. Чашка чорниці або полуниці щоранку — і ваш мозок стане молодшим як мінімум на 2 роки.
Жирна риба
Риба, особливо та, яка живе в холодних північних водоймах, багата на корисний жир, в якому міститься багато кислот омега-3 — дуже корисних сполук, які здатні зменшувати запальні процеси практично у всіх внутрішніх органах людини. Регулярне вживання жирної риби (не менше однієї порції на тиждень) здатне зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 60 %.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!