Тренд на східну кухню: як гостра їжа впливає на здоров’я

Головна / unsorted / Тренд на східну кухню: як гостра їжа впливає на здоров’я

У якого кухаря-аматора немає книги з рецептами східної кухні? Щонайменше, кожен із нас хоча б раз пробував приготувати справжній плов. Але навіть якщо ця кухня пройшла мимо вас, навряд чи ви надовго залишитеся осторонь від іскушень кулінарних традицій Близького Сходу.

Різноманітна та яскрава кухня зараз у тренді і була названа однією з головних кулінарних тенденцій минулого року. Спеції – важлива, але не єдина риса цієї кухні. Є безліч інших інгредієнтів, які роблять її унікальною: від рожевої води, тахін та гранатової патоки до листя винограду, булгуру, квіток апельсина та фінікового сиропу. Нижче ми розглянемо основні принципи східної кухні та розповімо вам про її мінуси та плюси.

Кухня, вимагає часу і техніки

Деякі близькосхідні страви вимагають часу і техніки, будь то вимочування нуту, консервування лимонів або маринування різних овочів. Особливих навиків вимагає і повільне приготування м’яса та овочів для страви під назвою “Тажин”. Різноманітність варіацій цієї традиційної північноафриканської страви, названої на честь посуду, в якому вона готується, здивує будь-кого.

Але незважаючи на всі традиції та особливі техніки, близькосхідна кухня відкрита для інтерпретації. Тому сьогодні страви цієї кухні можна зустріти у ресторанах по всьому світу.

Корж замість хліба

У всі години та у всьому світі кухні включали коржі різних форм і смаків. Піта, незамінне доповнення будь-якої близькосхідної трапези, вважається найстарішим хлібом у світі, який, за деякими даними, виник у Західній Азії ще у 2500 р. до зв. е. Сьогодні коржі залишаються звичним гарніром на Близькому Сході. Саме коржем, а не ложкою, зачерпують бабу гануш та хумус, а також загортають у нього змажене, пряне м’ясо.

Східна кухня для всіх

Східна кухня – ідеальний варіант для тих, хто має особливі дієтичні вимоги. Велика кількість бобових (нут, фалафель) та овочевих страв надає великий вибір для вегетаріанців та веганів. У східній кухні мало використовують яйця чи молочні продукти. Виняток становлять сир фета або халлумі (останній часто запікається на грилі з диким ореганом і краплею солодкої гранатової патоки), йогурти, які додаються в деякі маринаді та соуси, а також лабне (гострий, солоний йогурт, більше схожий на сир).

У близькосхідному меню рідко можна зустріти одне м’ясо. Оскільки багато країн, що представляють східну кухню, переважно мусульманські, свинина майже не зустрічається, оскільки іслам забороняє її споживання.

Спеції – це основа

Східна кухня відома своїм використанням спецій та трав: від більш поширеного тмину, кориці, кардамону, коріандру, куркуми, м’яти та петрушки, до менш відомого пажитника (використовуються його насіння та листя), сумака (сушені, перетерті ягоди, які надають страві) цитрусовий смак) і заатара, родича чебрецю, а іноді і ціла суміш спецій, що складається з сушеного чебрецю, орегано, майорану, насіння кунжуту, солі і іноді сумаха.

Суміші прянощів, насправді, дуже важлива частина східної кухні, хоча їх склад і кількість варіюються. В одній суміші може бути намішано більше 5-7 спецій, наприклад, кардамон, тмин, гвоздика, кориця, мускатний горіх, запашний перець, сушений імбір, перець чилі, насіння коріандру, паприка, пажитник і куркума. Особливою популярністю користується харісса – це паста, зазвичай приготовлена ​​з чілі, чесноку, лимону, оливкової олії та спецій, таких як тмин і коріандр.

Незважаючи на те, що багато хто з нас любить гостру їжу, важливо пам’ятати, що деякі спеції можуть бути не дуже корисними для здоров’я. Тому, перш ніж з головою зануритися у східну кухню, дізнайтесь, яких страв варто уникати для оптимального здоров’я печінки:

  • Гострий перець. Надзвичайно гострі перці, такі як перці хабанера або каліфорнійський жнець, можуть бути шкідливі для всіх, хто страждає на захворювання печінки, тому що їх досить важко перетравити. Ми рекомендуємо не випробовувати свій організм надто гострими продуктами, а любителям полоскотати нерви все-таки варто потурбувати про здоров’я печінки.
  • Жирна їжа. Зазвичай, гарячі та гострі продукти готуються з великою кількістю олії. Жирна їжа – це ті, чого слід уникати для здоров’я печінки, бо вона може призвести до накопичення жирів у вашій печінці.

На щастя, є і корисні спеції, якими можна насолоджуватися, не турбуючись про пошкодження печінки, наприклад, чеснок та чорний перець. Важливо пам’ятати, що вживання гострої та гарячої їжі у помірних кількостях є корисним для загального здоров’я. Так що не стесняйтесь насолоджуватися цими стравами, не забуваючи при цьому слідкувати за станом печінки.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!