Важливо знати, що потрібно пити в спеку, щоб втамувати жажду і при цьому не потіти. Головне правило літа – пити якомога більше рідини. Найкращий напій для організму людини — чиста вода без газу. Саме цей напій приносить максимум користі і не має жодних протипоказань, інформує sutura.org.ua

Чим краще тамувати жажду влітку в спеку

Вчені переконані, що найкращий напій у спеку — це звичайна вода. Створена самою природою, вона дарує здоров’я та довголіття. Як варіант, вода з додаванням лимонного соку. Освіжаючі нотки цитрусів подарують заряд бадьорості та гарний настрій.

Підкислена вода добре втамовує жажду, але пити її потрібно свіжоприготовленою. Для цього потрібно сік однієї четвертої лимона і склянку води. Досить просто видавити сік з цитрусу прямо у воду, розмішати ложкою і відразу ж вживати.

Якщо немає жодних проблем з органами травлення, то у спекотний літній день можна пити мінеральну воду. Газована вода вгамує жажду та заповнить запаси загублених через піт електролітів.

З цією ж метою медики радять пити в спеку сік селери або “зелені коктейлі” з різних їстівних трав. Такі напої нормалізують водно-сольовий баланс організму.

А ось ці напої влітку не варто пити:

  1. У спеку небезпечно пити алкоголь. Не тільки вино, а й пиво не вгамує жажду, а тільки зашкодить здоров’ю. Спиртне дасть велике навантаження на серцево-судинну систему і призведе до зневоднення організму.
  2. Солодкі газовані напої. Від них ще більше захочеться пити, а ще це зайві калорії.

Не рекомендується в спеку пити дистильовану воду. У ній немає мінеральних солей, тому така рідина ніякої користі людині не принесе.

Влітку можна пити:

  • квас, в ідеалі зроблень удома на хлібних кірках;
  • компот з сезонних ягід і фруктів;
  • домашній лимонад;
  • кисломолочні напої, такі як кефір, ряжанка, айран чи кисле молоко.

Любителі соків і морсів можуть собі дозволити втамовувати жажду саме цими напитками. Варто віддавати перевагу самостійно приготованим зі свіжих фруктів напиткам, а не магазинним нектарам.

Чим менше цукру в складі соку, тим краще. Щоб не дратувати стінки шлунка кислотами, що містяться в ягодах та фруктах, варто розбавляти морсі наполовину водою.

У спекотний день позбавити жадоби несладкий чай, з лимоном і без нього. Найкраще вживати зелений, але можна — і чорний. У першому менше кофеїну, а коли температура повітря підвищена, то і без того існує ризик підвищення артеріального тиску.

Напої, що містять кофеїн можуть погіршити ситуацію, тому від них слід відмовитися. Якщо людині важко уявити свій день без кофе, то бажано хоча б зменшити її споживання.

Доведено, що гарячі напої приносять більше полегшення у спеку, ніж холодні. З цієї причини чай, зелений або трав’яний, правильніше пити теплим. Він швидко і на довго вгамує жажду.