Більшість людей міркують про вред продуктів лише в контексті того, що в них відсутні корисні речовини і вони сприяють набору ваги, інформує sutura.org.ua

Однак деяка їжа крім цього також негативно впливає на мозок: загальмовує його роботу і навіть провокує втому.

Докладніше про продукти, які варто виключити з раціону, якщо ви хочете потурбуватися про мозок — у матеріалі.

Рослинні олії

У 2017 році вчені провели дослідження та встановили прямий зв’язок між регулярним вживанням рослинної олії з високим вмістом кислоти омеги-6 (до такої олії належать рапсова та соняшникова) та підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Як альтернативу краще використовувати оливкову олію.

Тунець

Здавалося б, як може риба нашкодити мозку? Однак тунець, як і риба-меч, містять багато ртуті. Цей елемент може накопичуватися в організмі і негативно впливати на здоров’я людини. Вчені з Університету Південної Флориди (США) з’ясували, що у людей з високим вмістом ртуті в крові, когнітивні функції мозку нижчі на 5%.

Солодкі напитки

У короткостроковій перспективі сахармісні напитки, серед яких газована вода, соки і навіть сладкий чай, підвищують мозкову активність. Але якщо споживати солодкі напитки регулярно, це може призвести до розвитку запалення у мозку. А вони загрожують зниженням когнітивних функцій та деменцією.

Їжа, приготовлена ​​у фритюрі

Почати слід з того, що під час приготування цієї їжі, як правило, використовується або соняшникова, або рапсова олія. Але і це ще не все: приготована у фритюрі їжа провокує розвиток запальних процесів у мозку.

Щоб уникнути цих наслідків, намагайтеся віддавати перевагу свіжій, а також запеченій чи тушкованій їжі.

Трансжири

Продукти, багаті на трансжири, становлять найбільшу опасность для здоров’я мозку. Насамперед така їжа загрожує хворобою Альцгеймера. Крім того, трансжири згубно впливають на імунну систему людини, вони можуть сприяти розвитку ожиріння, цукрового діабету та онкологічних недуг.