Ці плоди сокові, яскравого кольору та незвичайного смаку, їх їдять свіжими, консервують і навіть заготовляють про запас, висушуючи і перетворюючи у всьому відомий чорнослив. Залежно від сорту, сливи зріють із середини серпня по кінець жовтня.

Факти про сливи.

Сливове дерево росте у багатьох на дачі або у дворі власного будинку, воно може бути розмірами від 1-2 до 5 метрів, а крона дерева, залежно від сорту, – розкидиста або витягнута вгору.

Цей плід належить до сімейства кісточкових, його найближчою ріднею вважають персики, абрикоси, вишні. Кісточка всередині одна – масивна, з товстими стільцями та насіниною всередині.

Сьогодні сортів сливи налічується близько 100, але всі вони взяли свій початок від дикого терну. У сливи листочки простої форми, із зубчастими краями. Цвіте зливу навесні, паралельно зі зростанням листочків, квіти у неї запашні, білого або розового кольору.

Плоди можуть бути величиною як за перепелине яєчко, так і досягати розмірів кулака дитини, в залежності від сорту.

Сьогодні виведені сорти сливи із жовтими, фіолетовими, синіми, червоними та зеленими плодами. Якщо злива кислувата на смак, значить її трохи раніше зняли з дерева, до її повного дозрівання. Тоді її можна залишити на столі за кімнатної температури на кілька днів, вона дозріє.

Екстракт сливи додають у косметичні продукти, спрямовані на омолодження шкіри та надання їй пружності.