З настанням сезону холодів знову збільшується ризик переохолодитися та підхопити застуду, передає sutura.org.ua Щоб придушити хворобу в зародку, можна обійтися без антибіотиків: потрібно вчасно вдарити по хворобі цілющими напитками, користь яких перевірена ще нашими бабусями. Представляємо вам 10 коштів від застуди.

Теплий чай з медом та лимоном. Якщо ви застудилися, першим ділом приготуйте неміцний чорний або зелений чай, до якого додайте 1 чайну ложку меду і пару дольок лимона. Дуже важливо не додавати мед і лимон в окріп, щоб зберегти їх корисні речовини.

Малиновий чай з квітами липи. З сухих квіток липи заваріть чай, додайте в нього сухі ягоди та листя малини. І залиште настоюватись на 30 хвилин. Якщо ягід малини немає, підійде і малинове варення.

Чай з шиповника. Ні для кого не секрет, що шиповник — идеальний джерело витамину С. Подрібнені сухі плоди шиповника (3 столові ложки) залийте 0,5 л кипятка і залишіть у термосі на ніч. Вранці процідіть і пийте 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Морс журавлиний або брусничний. Журавлина і брусниця — це просто унікальні за своїми бактерицидними властивостями кошти. Для приготування морсу розітріть ягоди журавлини чи брусниці із сахарним піском (3:1). 2 ст. л. суміші залийте 0,5 літра теплої води.

Гаряче молоко з мінеральною водою. Якщо у вас почався кашель, приготуйте гаряче молоко із лужною водою (наприклад, «Боржомі»). Такий напій сприятиме відходженню мокротиння.

Молоко з чесноком. Це екстрене засіб допоможе вам підвестися на ноги за одну ніч. У теплі молоко потрібно додати 10 крапель соку чесноку та випити на ніч.

Компот із сухофруктів. Перевірена і всім відомий з детства засіб. Відвар із сухофруктів має загальнозміцнюючу та пом’якшувальну дію при застуді. 100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти нарізати. Усі сухофрукти ретельно промийте у теплій воді. Спершу варити яблука та груші до м’якості протягом 30 хвилин, додавши сахар (3 ст.л. на 1 л води), потім додати урюк і чорнослив, і під кінець за 5 хвилин до закінчення варення, — зюмки та курагу. У приготування компот можна додати сік лимона або апельсина, мед.

Імбирний чай із лимоном. Допоможе у холодні осінні дні, зміцнити імунітет та підвищити вашу працездатність. 1 склянку гарячої води змішати із 1 ст. л. меду, 1 ст. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня та дрібкою кориці. Можна додати до чаю трохи сухого подрібненого листя м’яті.

Глінтвейн. Відмінний засіб від застуди і просто смачний, корисний, зігріваючий напій! Змішати прянощі, додати 100 мл води, довести до кипіння, зняти з вогню, настояти 10 хвилин. Процідити. Нарізати апельсин кружечками. Змішати вино, відвар, цукор і дольки апельсина. Все довести до кипіння, але не кип’ятити! У глінтвейн можна додавати також мед, яблука, зюм. Подавати гарячим. Пити краще на ніч, щоби відразу лягти в постіль, а в ноги покласти теплу грелочку.

Ромашковий чай. Ромашка – м’який протизапальний засіб. У поєднанні з липою та медом є добрим протизастудним засобом. Приготування чаю: взяти по 1 ч.л. квіток ромашки і квіток липи, заварити 1 склянкою кропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. Можна додати мед.