Незважаючи на те, що копчені продукти є смачним делікатесом, вони становлять опасность для здоров’я людини. Лікарі-дієтологи повідали, що через їх регулярне вживання у людини може розвинутися злоякісне новоутворення та інші недуги, інформує sutura.org.ua

Чим небезпечні копчені продукти

Головним недоліком копчених делікатесів є великий вміст солі. Це дає серйозне навантаження на видільну систему людини. Накопичуючись в організмі, сіль може спровокувати появу відкладень на стінках сосудів та утворення холестеринових бляшок.

У процесі копчення у тому чи іншому делікатесі з’являються канцерогени. Усьому виною служить дим, який використовують для цього. У ньому міститься бензпірен, що призводить до розвитку онкології. Крім цього, вживання копчених делікатесів може призвести до перепадів артеріального тиску та набряків. Усьому виною служить велика кількість солі.

У копченнях міститься каррагінан, завдяки якому виробники збільшують вихід готової продукції. Він допомагає збільшити загальну масу продукту у кілька разів. Каррагінан може призвести до розвитку виразкової хвороби.

Як вибирати копчені продукти

Купуючи готовий копчений продукт, насамперед необхідно його понюхати і як слід оглянути. Поважно потрібно вивчити етикетку, адже на ній буде інформація щодо того, якому копченню піддавався продукт — холодному чи гарячому.

У складі можуть також вказувати сіль та спеції. Якщо ж, крім усього іншого, там зазначені інші компоненти, такі як підсилювачі смаку, консерванти та харчові добавки, то, найімовірніше, даний продукт оброблений коптильною рідиною і був проведений за технологією бездимного копчення.

Лікарі порекомендували тим людям, які не можуть відмовитися від вживання таких продуктів, надавати перевагу тим, які піддавалися холодному копченню або були приготовлені за допомогою рідкого диму. Він є безпечним і менш токсичним.

При тривалому впливі диму під час холодного копчення у продукті накопичується велика кількість радіоактивних ізотопів. На щастя, вони летючі і тому після обвітрювання продукти стають майже нешкідливими. Незважаючи на це, вони погано зберігаються, оскільки містять велику кількість вологи.

Шкода, яку наносять копчені продукти

Несприятливий вплив на стан здоров’я людини надає дим. Це свідчить про те, що будь-яка продукція, яка піддавалася копченню, завдає шкоди здоров’ю. Після проведення хімічного аналізу стало зрозуміло, що небезпечні елементи у ній з’являються після копчення. Вони потрапляють до організму після вживання.

Якщо копчені продукти були приготовлені у підпільних цехах без дотримання всіх технологічних процесів, то їх вживання може призвести до відруєння, зараження гельмінтами чи кишкової інфекції.

На підставі всього вище викладеного копчені продукти в першу чергу виключаються з раціону харчування людей, які займаються лікуванням будь-якої недуги. Не рекомендується їсти копченості ще й людям, які страждають від надлишку ваги.