У чому полягає користь і опасність сухофруктів
Сухофрукти – один із найбільш спірних продуктів. Не лише споживачі, а й дієтологи досі не можуть домовитися між собою: чи корисна ця їжа, чи ні. Хтось стверджує, що це найздоровіший варіант для перекушування, а хтось категорично проти сухофруктів у раціоні. Приймати одну зі сторін у цій суперечці ми не будемо, просто розповімо про об’єктивні плюси та мінуси сушених фруктів, а чи їсти їх, чи ні — обирати вам.
Переваги
Сухофрукти дуже поживні
Під час висушування фрукти втрачають всю воду, а більшість корисних речовин зберігаються. Калорійність 100 г продукту теж значно зростає, що дозволяє насититися невеликою кількістю.
Високий вміст корисних речовин
Сухофрукти – джерело вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів. Чорнослив та фініки містять найсильніші антиоксиданти, які здатні замедлювати процеси старіння і в цілому позитивно впливають на організм. У них також є велика кількість витаминів А, В1, К, калій, магній та клітковина.
100% натурально. Так, у сухофруктах дійсно багато цукру, але на відміну від інших сладостей, він тут не доданий, а абсолютно природний. Якщо дуже хочеться чогось сладкого, краще з’їсти фінік або пару штук чорносливу, ніж кусок торта, склад якого може стати неприємним сюрпризом.
Сухофрукти покращують травлення
Високий вміст клітковини позитивно впливає на роботу кишківника. Численні дослідження підтвердили, що навіть мінімальне вживання сухофруктів на день сприяє нормалізації травлення та позбавленню від проблем, пов’язаних з роботою кишківника.
Недоліки
Високий вміст цукру і калорій
Як було зазначено вище, сухофрукти — концентрат цукру і калорій. З цієї причини вживати їх треба дуже дозовано, інакше існує безліч ризиків: від набору ваги до розвитку цукрового діабету або серцево-судинних захворювань.
Сульфіт
Опинившись біля прилавка із сухофруктами, які ви оберете: яскраві та гладкі чи коричневі та зморщені? Напевно перші, і дуже напрасно. Сушений фрукт на тій сушіння, і, втрачаючи воду, він набуває не дуже апетитного вигляду. Винахідливі виробники не розгубилися і вирішили обробляти фрукти спеціальними хімічними сполуками, що містять сульфіти, що надають їм ідеального вигляду. Ось лише сульфіти можуть нашкодити вашому здоров’ю. Тому, оббираючи сухофрукти, не варто орієнтуватися на їхній яскравий зовнішній вигляд.
Цвіль
Порівняно з багатьма іншими продуктами, сухофрукти можуть бути вибагливими до умов зберігання. Якщо в місці, де вони лежать, надто волого, на поверхні сушених плодів миттєво утворюється ледь помітна цвіль. Звичайно, вона чудово змивається проточною водою, проте приємного у цьому мало.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!