У Канаді виростили нову форму лабораторного м’яса
Дослідники Університету Макмайстра розробили нову форму лабораторного м’яса, використовуючи метод, який буде пропонувати альтернативу традиційному м’ясу тварин з більшою схожістю текстури та смаку.
Дослідники Раві Сельваганапаті та Аліреза Шахін-Шамсабаді, обидва зі школи біоінженерії при Університеті, запропонували спосіб створення м’яса, за рахунок складання тонких листів культивованих клітин м’язів та жиру, які також вирощуються в лабораторії.
Листя живих клітин, які за товщиною порівняно з папером, спочатку вирощують у пробірці, а потім концентрують на пластинах для зростання, знімаючи і складаючи стосами разом. До того, як клітини відмирають, листи осягають «склеїтися».
При складанні листів можна формувати шматок будь-якої толщини. а також насичувати його жиром у певному процентному співвідношенні, що є перевагою перед іншими альтернативами.
Як описують вчені в журналі Cells Tissues Organs, їм вдалося створити м’ясо з доступних ліній м’ячих клітин. Хоча вони не їли м’ясо мишей, описане в дослідницькій роботі, пізніше вони створили і приготували зразок м’яса, зроблений з клітин кролика.
“На ощупь і на смак воно було як звичайне м’ясо”, – зазначає Селваганапаті.
Джерело storinka.com.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!