Уляна Супрун назвала найбільш корисні солодощі – чорний шоколад, орехи, мед та сухофрукти. Саме вони повинні замінювати шкідливі тістечка з кремом, впевнена в. о. міністра здравоохранения, посвятила чергову посаду у Фейсбук десертів, інформує sutura.org.ua

У натуральному вигляді цукор також містять фрукти, овочі, зернові та молочка. Також Супрун дала поради українцям, яким важко відмовитися від сладкого.

  • готовіть самі десерти

Солодощі насичені шкідливими сахарами, готуючи будинку, ви зможете використовувати менше олії та цукру, і додавати більш корисні сухофрукти чи орехи.

  • контролюйте порції

Супрун рекомендує їсти десерт лише один раз на тиждень, але якщо це не спрацьовує, контролювати розмір порції. Наприклад, відібрати невелику кількість печива і перед тим, як почати їсти, прибрати подалі зайву пачку.

Солодощі загрожують не лише діабетом, а й раком

Супрун назвала поєднання цукру, білої муки, олії та транс-жирів у покупних тистечках “діабет на тарілці”. Такі десерти підвищують ризик появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку. Особливо небезпечні газована вода, ароматизовані йогурти, тістечка, торти та печиво.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання цукру до 10% від загальної кількості споживаних калорій. Для людей, які щодня витрачають 2000 ккал – а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя – до 50 г на добу (10 чайних ложок). Супрун нагадала, що цукор у десертах – “порожні” калорії, які не принесуть користі. Тому краще максимально зменшити кількість таких продуктів.