Але, ви не підозрюєте, що той, красиво упакований, привезений з Китаю часник, який ви купуєте в супермаркетах, через тривале і неправильне зберігання начисто позбавлений всіх його чудових властивостей. Залишилися лише смак і запах.

Зміцнити своє здоров’я, запобігти грип та інші нехороші захворювання, ви зможете, вживаючи тільки вітчизняний чеснок, який у нас вирощується. Це не реклама, а інформація, яку прошу прийняти до відома.

Останні роки більшість супермаркетів продають часник, привезений із Китаю. Вражає якість продаваних головок – вони всі, як одна, надзвичайно чисті, міцні, січні, без найменших ознак механічних пошкоджень та гнили.

Дивлячись на таку якісну сільськогосподарську продукцію, в голову мимоволі приходити думка: «Ось уміють же виробники вирощувати такий урожай, і до того ж зберігати його в такому привабливому вигляді!»

Чи то справа часник вітчизняний. Через відсутність належних умов зберігання навіть відмінний урожай якісних головок досить непривабливо виглядає, за кілька місяців після збирання. Найчастіше озимі сорти, зібрані у липні, вже до середини листопада втрачають товарний вигляд, частично проростаючи, частично всихаючи, частично загниваючи. Така ж історія і з затятими сортами чесноку. Вже до початку весни більшість урожаю зіпсована.

Виявляється, для збереження товарного вигляду головок потрібні спеціальні холодильні установки, призначені для тривалого заощадження чесноку. Його найкраще зберігати при мінусовій температурі (близько -5°С), визначеному рівні вологості (близько 70%) та хорошій вентиляції. Завдяки присутності в складі чесноку великої кількості ефірних олій та летких сполук, зубчики не замерзають при такій температурі.

Небезпечні сполуки в часнику китайського виробництва.

Не секрет, що Китай давно і міцно завоював позицію світового лідера щодо вирощування гострої культури на своїх плантаціях. Близько 80% часнику, культивованого у всьому світі, припадає на частку китайської, а це понад 12 млн. т. на рік.

Але не всім відомо, що часник із Китаю має в складі дуже небезпечні для здоров’я компоненти. Дослідження незалежних хімічних лабораторій неодноразово підтверджували цю істину. Найчастіше в часнику, привезеному з Піднебесної, міститься завищена концентрація важких металів та інших небезпечних для здоров’я організму токсичних сполук.

Дуже часто часник на наш ринок поставляють з тих провінцій Китаю, де свого часу на полях застосовували небезпечний інсектицидний засіб ДДТ або дуст, заборонений у багатьох країнах. А найнеприємніше, що для покращення товарного вигляду, збільшення термінів зберігання та зниження втрат при транспортуванні, перед відправкою в далекі країни часник вимочують у розчині хлору! Ось чому цибулини так привабливо виглядають на полицях наших супермаркетів.

Користь вітчизняного чесноку

Згідно зі статистичними даними, лише близько третини всього споживаного часнику припадає на долю вирощеного у рідній вітчизні, а 70% – це часник імпортного походження. Також слід зазначити, що до 90% вітчизняного чесноку вирощує на присадибних ділянках та містах населення, і лише 10% – фермерські господарства.

Купуючи чеснок у маркеті, ви не можете на 100% бути упевненими в тому, звідки його привезли і якими хімічними засобами користувалися в процесі його культивації, а також обробляли його перед відправкою чи ні. Ось чому фахівці рекомендують купувати виключно вітчизняний чеснок. І хай головки, що продаються на ринку бабусями, не виглядають дивовижно свіжими, недостатньо міцні, а іноді й злегка засохли, але зате вони безпечні.

До речі, дослідження підтверджують, що вітчизняний чеснок більш острий на смак і має у складі високий відсоток сухих речовин. Його різкість і «пекучість» безпосередньо визначається вмістом у ґрунті хімічного елемента сірки, якого в наших землях міститься цілком достатньо.

Так що, якщо ви дбаєте про власне здоров’я, то краще утриматися від придбання імпортного часнику, замінивши його на «рідний».