Увага — на тюбик: стоматологи назвали 5 небезпечних речовин у зубній пасті
Магазини пропонують великий вибір зубних паст, проте багато покупців не беруть до уваги склад продукту та його призначення. Лікарі-стоматологи розповіли про п’ять небезпечних інгредієнтів.
До складу зубної пасти можуть входити різноманітні активні речовини: мінеральні добавки (фтор і кальцій), рослинні екстракти, ароматизатори та барвники, піноутворювачі та консерванти.
SLS, SLES та парабені
ПАРи та консерванти — небажані компоненти у складі зубної пащі, оскільки вони є сильними аллергенами. Активні речовини, такі як лауретсульфат натрію та лаурилсульфат натрію (SLES і SLS), які часто застосовують у косметичних продуктах для покращення утворення піні, можуть спричиняти подразнення слизової оболонки та спровокувати місцеві алергічні реакції. Парабені, що використовуються для збільшення терміну придатності продукту, з часом накопичуються в організмі та спричиняють негативні наслідки.
Фторид натрію
Незважаючи на те, що фтор є в складі багатьох паст, його надмірне споживання може спричинити флюороз — стан, що призводить до пошкодження емалі та утворення плям на поверхні зубів. Попри визнану ефективність цього хімічного елемента у профілактиці карієсу, його слід використовувати у помірних кількостях. Тому під час вибору зубної пасти важливо уважно вивчити її склад: якщо в ньому присутній фторид натрію, його концентрація має бути зазначена ближче до кінця переліку (що свідчить про невеликий вміст).
Діоксид або двоокис титану
Діоксид титану — компонент, який додають до зубних паст для досягнення білого кольору та забезпечення відбілювального ефекту. Однак дослідження засвідчили, що його частинки, потрапляючи до організму, можуть чинити негативний вплив на здоров’я, оскільки діоксид титану визнано канцерогеном.
Антибактеріальні компоненти
Деякі зубні пасти містять антисептичні компоненти, такі як триклозан, хлоргексидин та метронідазол. Їх часто застосовують після хірургічних та ортодонтичних втручання, а також у разі захворювань порожнини рота, таких як гінгівіт та стоматит. Однак використання таких паст без консультації зі спеціалістом може мати негативний вплив на місцевий імунітет та порушити мікрофлору порожнини рота.
Сахарін
Сахарин допомагає надати продукту приємного солодкуватого присмаку, проте у багатьох країнах він заборонений, оскільки у разі перевищення допустимої концентрації та в поєднанні з іншими хімічними елементами може провокувати розвиток онкологічних захворювань.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!