В якому насінні міститься найбільше кількість вітамінів і мінералів!
Різні насіння багаті на питні речовини і володіють багатьма корисними властивостями. Ці маленькі, але могутні зернята містять велику кількість вітамінів і мінералів, які необхідні організму для нормальної життєдіяльності.
Найкорисніші насіння
Насіння чіа
Вони містять білки, поліненасичені жирні кислоти Омеда-3, антиоксиданти, а також такі мінералі, як залізо, кальцій, магній, цинк. Насіння чиа прискорюють обмінні процеси, викликають швидке насичення, наводять у норму показники тиску та цукру в крові. Це натуральний аналог антибіотиків.
Насіння чиа дуже легко додати ваші улюблені страви: пластівці, овочі або йогурт. Замочіть їх у воді, перш ніж додати до готової каші. Знайдіть рецепт пудингу з насіння чиа. Це смачний та корисний десерт.
Дикий рис
Дикий рис – це насіння трави. У ньому міститься більше білків, ніж у інших зернових, у 30 разів більше антиоксидантів, ніж у білому рисі. Дикий рис – добрий джерело клітковини і таких речовин, як фолієва кислота, магній, фосфор, марганець, цинк, витамин В6 та витамин РР (нікотинова кислота).
Дослідження, виконане в Китаї, виявило здатність дикого рису знижувати рівень холестерину в крові. Дикий рис можна додавати до білого рису. Він може бути корисним компонентом будь-якого салату чи супу.
Насіння гарбуза
У? чашки цих насіння міститься 16% від нашої потреби в залозі. Це більше, ніж у горіхах. Насіння гарбуза – відмінний джерело амінокислот, білків, Омеда-3 жирних кислот, а також цинку та магнію.
Насіння гарбуза позитивно впливають на роботу серцево-судинної та нервової систем, підвищують еластичність судин, покращують вироблення полових гормонів. Гарбузове насіння – прекрасне корисне перекушування. Ви можете насолоджуватися ними протягом усього року, додаючи їх у вівсянку або приготовану вдома гранолу та енергетичні батончики, запікаючи у мафінах, змішуючи у смузі.
Зерна граната
У зернах граната велика кількість клітковини та 40% денної норми витамину С. Вони також містять антиоксиданти, так звані поліфенолі, включаючи: флавоноїди, дубильні речовини та антоціаніни. Зерна граната – сладкий сочний низькокалорійний перекус. Їх можна додавати до салату, йогурту, робити з них желе.
Гранат покращує кровотворення, зміцнює стінки судин, нервну систему, імунітет, сприяє нормалізації кров’яного тиску. Згідно з останніми дослідженнями, гранат полегшує симптоми клімаксу, допомагає при депресії та захищає організм від ракових захворювань.
Квіноа (кіноа)
Кіноа останнім часом набуває все більшої популярності. Це псевдозернова культура, яка за зовнішнім виглядом нагадує гречку. Квіноа містить рекордно високий відсоток білка (15%), амінокислот та витамину Е, а також антиоксидант кверцетин. Готувати кіноа легко та швидко, її відварюють у солоній воді.
Кіноа – це ароматний та розсипчастий гарнір. Ці насіння з горіховим смаком додають у плов замість рису чи булгуру. Квіноа входити до складу безглютенового хліба і на завтрак може замінити вівсянку.
Насіння льону
Насіння льону містять велику кількість поживних речовин. Всього у 2-х столових ложках насіння льону міститься 6 г клітковини і 4 г білків. У них також високий відсоток вмісту ліноленової кислоти, однією з omega-3 жирних кислот. Деякі дослідники стверджують, що споживання насіння льону допомагає покращити стан сердечно-судинної системи. Насіння льону містять лігніни, які захищають організм від раку.
Ввести насіння льону у свій раціон легко. Запікайте їх у мафінах. Додайте в салати, йогурт, смузі, каші та супи. Муку з лляного насіння можна використовувати замість яєць.
Насіння конопель
Насіння конопель – чудовий джерело омега-3 та омега-6 жирних кислот. У двох столових ложках насіння конопель міститься 10 грамів легко засвоюваного білка. У насіння конопель м’який горіховий смак. Їх можна додавати до салатів, додавати у йогурті.
Насіння соняшнику
Насіння соняшнику багаті на корисні жири, білки, харчові волокна, хімічні речовини рослинного походження, селен, міддю, і особливо магнієм і цинком. Магній – найкорисніший мікроелемент для нервних клітин. Він заспокоює нерви та покращує пам’ять. Цинк – це міцність кісток, зубів, волосся, будівельний матеріал для клітин мозку.
Насіння соняшнику — найбагатший джерело витамину Е. Їх можна додавати в салати, випічку, хліб, овочеві страви, гаряче, сухофрукти, каші та йогурт. Невелика горсть насіння практично миттєво дає відчуття насичення, їх можна використовувати для перекусів. Вживайте тільки свіжі насіння, у старих накопичується велика кількість кадмію, що руйнує нервні волокна і негативно впливає на роботу печінки та почок.
Насіння кунжуту
Незважаючи на їх крихітний розмір, насіння кунжуту містить до 20% білка і велику кількість харчових волокон. Вони багаті такими незамінними у харчуванні людини амінокислотами як триптофан та метіонін. Оскільки в ньому містяться лінолева та олеїнова кислоти, вживання насіння кунжуту знижує рівень «поганого» холестерину.
Тахін або кунжутна паста – головний інгредієнт хумусу. Насіння кунжуту можна додавати в салати та спекотне. Олією кунжуту заправляють салати. Використовується кунжутна олія і в косметології.
Кедрові горіхи
Кедрові горіхи містять усі амінокислоти, а також витамини А, В1, В2, РР, Е, мідь, магній та фосфор. Вони також – добрий джерело піноленової кислоти, яка пригнічує апетит. Мононенасичені жири знижують рівень холестерину в крові, що знижує ризик серцевих нападів та інсультів. Як і більшість насіння, їх можна додавати в салати, йогурти, випічку та в овочеві страви. Кедрові горішки благотворно впливають на фізичний та розумовий розвиток дітей, зміцнюють їх імунну систему.
Мак
Усього одна чайна ложка маку містить 4% добової норми фосфору, кальцію та залізу. Утримання кальцію у матері у 10 разів більше, ніж у молоці. Кальцій та фосфор – елементи, необхідні для зміцнення кісткової тканини. Мак – джерело олеїнової кислоти, клітковини, omega-3 жирних кислот, а отже, він запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. Його використовують у заправках для салату, у випічці, а також овочевих стравах.
Насіння універсальне. Їх легко включити до складу найрізноманітніших страв. Потрібно більше енергії? Хочете схуднути? Вам допоможуть у цьому насіння – воістину джерело різних поживних речовин!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!