У дієтичному харчуванні макарони прийнято вважати забороненою стравою. Але що якщо ми скажемо, що їсти їх можна і навіть потрібно?

Ситість

Почуття ситості — основне для будь-якої системи харчування, і дієтичної у тому числі. Адже якщо з кожним прийманням їжі ви досить насичуєте організм, ризик ситуативних перекусів (під час яких зазвичай вибираються не овочеві палички, а ті, що потрапили під руку) зводитися до мінімуму. Макарони за рахунок своєї щільності дають відчуття ситості надовго, тому стануть відмінним варіантом для обіду, наприклад, інформує sutura.org.ua

Калорійність

Це правда, що для схуднення ви повинні спалювати більше калорій, ніж отримуєте з їжею. Але при цьому навіть на строгій дієті, щоб вона не шкодила, а допомагала, калорійність повинна становити близько 1000. Хоча нагадаємо, що тривалість таких обмежувальних дієт не може бути більше п’яти днів. Нормальна ж калорійність щоденного раціону – плюс-мінус 2000.

Але повернемося до макаронів так ось, вони забезпечать вас потрібним кількістю калорій, якщо ви віддаєте перевагу легкому завтраку та дієтичній вечері. При такому розкладі вам вистачить енергії на цілий день, тому ви не станете в’ялими та дратівливими, як іноді буває у тих, що худнути, і в цілому відчуватимете собі відмінно.

Доступність

У світі існує безліч цікавих дієт, які дають «чудові» результати. Але часом, вивчаючи зразкове меню на тиждень, можна виявити, що для бажаного ефекту необхідні не тільки звичні продукти, але також сльози дракона та пилок єдинорога. Це одразу відбиває все бажання худнути, погодьтеся?

Макарони ж — дуже доступний продукт, який можна знайти в кожному першому магазині біля будинку. А ще ви можете змінювати види (ріжки, бантики, спагеті і далі за списком), щоби харчування здавалося різноманітнішим.

Універсальність

Ще кілька слів про різноманітність: макарони настільки універсальні, що з ними можна приготувати що завгодно. Вони доповнюють суп, якщо ви не любите додавати туди картопля чи крупи, стануть чудовим гарніром до овочів чи м’яса, а ще можуть перетворитися на десерт у вигляді запіканки. Безумовно, на дієті весь ваш раціон не повинен складатися з макаронних виробів, але така варіативність дозволяє постійно змінювати меню і не занудьгувати.

Користь для здоров’я

Щоб зробити улюблені макарони корисними для здоров’я, потрібно тільки одне — вибирати варіанти із твердих сортів пшениці (можна з додаванням томатів, зелені, висівок та іншого на ваш смак). Дослідження показують, що такі макарони здатні захистити від деяких видів раку, включаючи рак желудка та рак товстої кишки.

Крім цього, в макаронах немає солі, яка може бути винна у хворобах серця і високому кров’яному лещаті, дуже мало жиру, що завжди неплохо, і вони мають низький глікемічний індекс (ГІ), який запобігає діабету та ожирінню.

Схуднення

Весь цей текст в цілому про дієтичне «призначення» макаронів, але додамо трохи конкретики. Незважаючи на те, що макарони вважаються цими жахливими вуглеводами, саме вони здатні допомогти вам виглядати ефектно на пляжі або на важливому заході.

Вчені з’ясували, що люди, які їли макарони в рамках найбільш корисної на світі середземноморської дієти, мали нижчий індекс маси тіла (ІМТ) у порівнянні з тими, хто цього не робив. А ще у макаронної групи було менше жирової тканини на животі, яка вважається однією з найнебезпечніших. Коротше кажучи, суцільні бонуси.

Як зробити макарони ще кориснішими

Дієтологи по всьому світу кажуть, що будь-яку (абсолютно будь-яку!) страву можна зробити більш корисною, якщо докласти трохи зусиль. Тому щоб зробити улюблені макарони частиною здорового харчування і не відмовляти собі в задоволенні заради цифри на вагах, озброюйтесь нашими нескладними рекомендаціями:

  • Вибирайте варіанти з твердих сортів пшениці та цільних зерен. Відповідно до правила здорової тарілки, цільні зерна повинні бути на вашому столі щодня. І це прекрасний спосіб поєднати приємне з дуже навіть корисним.
  • Їжте макарони 2-3 рази на тиждень. Здорове харчування – це різноманітне харчування. Тому готувати макарони щодня, щоб не набридли, таки не варто. У “вільні” дні заміни їх крупами чи бобовими.
  • Не відмовляйтеся від сиру. Макарони з сиром, без перебільшення, їжа богів. І так, страва може вийти досить жирною, особливо якщо ми говоримо про неймовірно сирні макарони зі вершками. Але в цілому макарони із сиром, звичайно, не забороняються. Досить взяти нежирний сир, який забезпечить той самий м’який смак (і навіть вершки не потрібно).
  • Додайте овочі. Овочі – основа правильного харчування та здорового способу життя заодно. При цьому вони можуть бути не тільки свіжими, але ще й вареними та тушкованими, щоб залишатися корисними. Тому додавайте до макаронів улюблені овочі щоразу, щоб отримати порцію важливу для травлення та обмінних процесів клітковини, і буде вам счастья.
  • Готуйте соуси самостійно. У покупних соусах може бути багато цукру, солі та непотрібних добавок, тому готовіть їх самостійно. Так вам буде простіше контролювати склад, а заразом вийде зробити смак саме таким, який вам більше подобається (скажімо, додати більше перцю чи зелені).
  • Експериментуйте з рецептами. І останнє — не бойтесь змінювати звичайну рецептуру на користь здоровішої. Насправді результат може стати дивним зі знаком «плюс». Наприклад, в пасту карбонару замість бекону та шинки можна додати курку, обжарену на невеликій кількості олії з ароматними травами. А для спагетті болоньєзе варто взяти не м’ясний фарш, а, скажімо, з індічки.