Нове дослідження демонструє, що рафіновані зерна з великою ймовірністю викликають серцево-судинні захворювання. У більшості развитих країн світу саме вони є основною причиною смертності населення, інформує sutura.org.ua

Складно уявити собі день без бутерброду чи булочки. Рафіновані зерна є одними з основних джерел харчування у світі. Вони входять до складу білого хліба, макаронних виробів, круп та випічки. Надмірне вживання цих продуктів викликає серйозні проблеми зі здоров’ям, що підтвердило нове дослідження, опубліковане у “Британському медичному журналі”. Його автори з’ясували, що велика кількість очищених зерен збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсультів та смерті.

Нагляд тривали 16 років. У них взяли участь понад 137 000 людей із 21 країни. Доведено, що вживання рафінованих зерен та доданих цукрів у кількості більше 7 порцій на день підвищувало ризик ранньої смерті на 27 %, хвороб серця на 33 %, а інсультів – на 47 %. Ще одне дослідження доводити, що здорова дієта повинна обмежувати кількість рафінованих продуктів.

Рафіновані зерна входять до складу продуктів, виготовлених з очищеної, наприклад, білої муки. Це білий хліб, макаронні вироби, сухі сніданки, печиво та випічка. Для виробництва очищеного зерна його ендосперм видаляється, що знижує вміст харчових волокон, вітамінів і мінералів, або зовсім видаляє їх. Також втрачаються незамінні жирні кислоти та фітохімічні речовини. А ось під час вживання цільнозернових продуктів чи білого рису не було виявлено значних несприятливих наслідків для здоров’я.