Від цього продукту однозначно варто відмовитися, передає sutura.org.ua

Про це свідчать результати нового дослідження, проведеного American Journal of Clinical Nutrition.

Дослідники з’ясували, що люди, які вживали картопля-фрі, хеш-брауні та чіпси два і більше разів на тиждень, мали вдвічі більше шансів померти в ранньому віку, на відміну від тих, хто не вживав ці продукти.

За словами провідного дослідника та вченого Національного дослідницького заради в Падуї (Італія) Нікола Веронезе, дослідження не вказує на прямий зв’язок між вживанням змаженої картопля і ранньою смертю. Проте вчені вважають, що рослинна олія, що містить велику кількість транс-жирів, що є важливим фактором у поясненні смертності у тих, хто є великою кількістю картопля.

Транс-жири підвищують рівень “поганого” холестерину в крові, який, у свою чергу, призводить до серцево-судинних захворювань.

За словами Веронезе, його дослідження, можливо, попередить людей про ризики і вкаже на те, що споживання таких страв варто скоротити.

Веронезе також зазначив, що “інші важливі фактори, такі як ожиріння, відсутність фізичної активності та високе споживання солі, також можуть бути факторами підвищеного ризику ранньої смерті серед людей, які часто їдять змажений картофель.

За словами дієтолога Стефані Шифф із США, загрозою від вживання смаженої картоплі та інших крохмалистих продуктів є хімічне речовина акриламід, що викликає рак. Воно виділяється, коли крахмалисті продукти піддаються високій температурній обробці.

За її словами, зменшити його кількість можна при варінні чи пропарюванні цих овочів.