Гречка вважається одним із найкорисніших продуктів, передає sutura.org.ua Однак, як показали дослідження, вживати цей продукт можна далеко не всім. Регулярне вживання гречаної каші у великих кількостях, і вже тим більше захоплення дієтою на основі цього продукту, призводить до ризику розвитку остеопорозу у жінок у віці після 45 років.

Кому ж суворо не можна?

Згідно з висновком учених, багата нутрієнтами (залізом, калієм, магнієм, цинком) гречана каша відмінно засвоюється, однак паралельно страждає сприйнятливість організму до іншого важливого елементу – кальцію. Це може призвести до дефіциту цього мікроелементу в організмі і до зниження щільності і міцності кісток.

Ефект посилюється через високий вміст заліза та фосфору в гречці. Як відзначають вчені, особливо гречана дієта може бути шкідливою для жінок після 45 років, а також для дітей, яким для активного зростання і достатньої мінералізації кісток необхідно багато кальцію.

Щоб гречана каша приносила максимальну користь без втрат для організму, вчені порекомендували практикувати роздільне вживання гречки та продуктів, що містять кальцій. Оптимальний проміжок між двома такими стравами – близько п’яти годин. Крім того, є захворювання, при яких гречку краще взагалі виключити з раціону.

Надмірне вживання гречки протипоказане при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастриті, язві, під час вагітності та годування груддю (через ризик виникнення алергії у дитини), а також при індивідуальній непереносимості. Існує і низка протипоказань до застосування гречаної дієти, в основі якої лежить харчування однією гречкою.

Таку дієту не можна використовувати людям, які страждають на цукровий діабет, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин. Крім того, не рекомендується гречана дієта в підлітковому віці та в клімактеричному періоді, а також під час сильних стресів та емоційних навантажень (іспити, здача звітів, змагання), коли організм потребує збалансованого та різноманітного харчування.

А ми нагадаємо, кому і чому корисно їсти гречку

Гречка по праву носити титул цариці круп. Адже такої кількості білків, вітамінів та інших корисних речовин ви не зможете знайти більше ніде. У величезній кількості В гречаній каші містяться витамини PP, E, а також групи В. Також у складі цієї крупи є фосфор, йод, медь, залізо, незамінні амінокислоти, клітковина та корисні вуглеводи. За своїм хімічним складом гречка цілком зможе замінити м’ясо у вашому раціоні. Калорійність гречаної каші становить 313 ккал на 100 гр.

Гречка може зацікавити вегетаріанців, адже цінність білка, що міститься у крупі аналогічний тому, що входити до складу риби чи м’яса. Таким чином, ви можете сміливо дотримуватися вегетаріанської дієти, вживаючи страви з гречки.

Користь гречаної каші підтвердили вчені зі всього світу, тому сьогодні вже ніхто не береться заперечувати важливість цього продукту у раціоні людини. Завдяки вхідним до складу поліненасичених жирів ви зможете знизити рівень холестерину в крові, а також прискорити метаболізм. Тому гречана каша обов’язково сподобається людям, які прагнуть позбутися лишніх кілограмів та сантиметрів. Вона забезпечить вам відчуття ситості, а також очистити організм від токсичних речовин та шлаків.

Вітамін групи P — рутин, який входитиме до складу гречки, допоможе вам зміцнити стінки сосудів, підвищити прохідність капілярів і зменшити крихкість судин. Також рутин відповідає за засвоєння в організмі витамину С. Тому якщо ви страждаєте на гіповітаміноз, рекомендуємо вам поєднувати вживання гречки, наприклад, з цитрусовими, які багаті на витамин С. Досить з’їсти всього одну тарілку гречаної каші, щоб знизити втому і усунути депресію.

Містяться у складі флавоніди попереджати розвиток ракових захворювань. Корисна гречана каша також для тих, хто перебуває в групі ризику захворювань серця та судин, адже вона знижує ризик виникнення тромбів, а також захворювань ССС.

Гречку обов’язково повинні їсти вагітні жінки. Адже у її складі є фолієва кислота, яка відповідальна за нормальне розвиток дитини в утробі матері.

Вітамін В9, який у великій кількості міститься у гречці, забезпечити зміцнення імунної системи людини. Регулярне вживання гречаної каші допоможе вам покращити загальний стан організму, зміцнити нігті та волосся, а також вирівняти колір обличчя.

Гречка як кровотворення засіб використовується при анемії, лейкемії, так само рекомендується при атеросклерозі, ішемічній хворобі серця та гіпертонії. Вона збільшує м’язову силу та витривалість.

Її рекомендують при захворюваннях підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту. Гречка є добрим засобом від печії (сиру крупу жують по щипці); вона рекомендується при порушенні обмінних процесів в організмі, ожирінні.