У дієтологів, які вже певно знаються на корисному і правильному харчуванні, зелені овочі завжди в особливій ціні. Їм навіть віддається пріоритет перед фруктами того ж кольору: вітамінів, звичайно, вистачає і в тих, і в інших, а ось за кількістю мікроелементів овочі часто лідирують, і з великим відривом. На думку американських учених, наприклад, без щоденної присутності таких овочів раціон не можна вважати повноцінним. Далі основна інформація про найбільш популярні з них.

Існує навіть спеціально розроблена “зелена дієта”, суть якої зводиться до вживання натуральних продуктів виключно зеленого кольору. Щоправда, крім зелених овочів, там ще фігурують і фрукти того самого відтінку. Немає необхідності ще раз розповідати про те, наскільки корисні зелені яблука, ківі або виноград, але зараз мова не про них.

Британські медики відзначають особливу цінність листових зелених овочів, до яких, наприклад, можна віднести шпинат, брокколі та молоду білокачанну капусту. Вони виявили, що саме ці продукти допомагають знизити ризик розвитку цукрового діабету іншого типу. Знайти вичерпне пояснення цієї взаємозв’язку вони не можуть. Можливо, весь секрет полягає в тому, що подібні овочі містять велику кількість магнію, а також у них досить високий рівень антиоксидантів.

Білокачанна капуста

Тут маються на увазі не дозрілі гойдалки, а молоді, вкриті зовсім ще зеленими ніжними листками. Зрозуміло, білокачанна капуста гарна на будь щаблі зрілості, і не тільки у свіжому вигляді, але поки вона зовсім молоденька, від неї можна отримати максимум користі. У добре знайомій всі капусті, крім “давніх знайомих” – вітамінів А, В, С, Р і К, що міститься унікальний витамин U, що володіє потужною противиразковою дією та благотворно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Але вісь людям з підвищеною кислотністю шлункового соку капусту їсти не можна – набагато корисніше пити картопляний сік для шлунка, причому у свіжовичавленому вигляді. Протипоказана білокачанна капуста та при захворюваннях щитовидної залози.

Шпинат

Зелене листя шпинату, ззовні віддалено нагадують щавель, у Росії особливої ​​популярності не заслужили, а ось французи називають шпинат “королем овочів”. Можливо, причини такої “нелюбові” криються в обмеженому терміні його придатності – листя треба вживати в їжу буквально протягом кількох годин після того, як вони були зірвані з грядки. Інакше потім погіршуються і зовнішній вигляд, і смакові якості, і корисні властивості.

Шпинат – один із заслужених “чемпіонів” за змістом каротину. Його випереджають з цієї точки зору лише моркву і моркв’яний сік, і тому шпинат можна сміливо рекомендувати вагітним та годуючим жінкам.

Протягом довгої години шпинат вважався продуктом, найбагатшим залізом. Наприкінці XIX століття один американський учений пропустив комусь у своєму звіті, і написавши, що в 100 г шпинату міститься 29 мг заліза, хоча насправді його там всього 2,9 мг. На виправлення помилки пішло понад півстоліття.

Огірки – народні з усіх зелених овочів

Досі деякі “знавці” пишуть, що в огірках немає жодної користі, бо там “одна вода”, а вітамінів дуже мало. Але насправді це не зовсім так – у огірків є одне безперечне перевага: у них міститься чимало кремнію, який сприяє зміцненню волосся та покращенню стану шкіри. Крім того, регулярне присутність свіжих зелених огірків на вашому столі допоможе заповнити в організмі людини нестача йоду – цей момент слід особливо врахувати людям, що страждають на захворювання щитовидної залози.

Стручкова фасоль

Головне достоїнство зеленої стручкової квасолі – насиченість витамин К, який потрібний для профілактики остеопорозу і відповідає за здоров’я кісток. Стручкова фасоль здатна надавати сечогінну дію: у разі необхідності “промити” організм від токсинів вона виступить як надійний засіб. На відміну від червоної квасолі, стручки не потребують попереднього замочування, у них немає токсичних накопичень. Любов до страв із стручкової квасолі гарантовано захистити вас від утворення каменів у почках. І, до речі, їх рекомендується частіше для збільшення працездатності і витривалості.

Заморський гість – брокколі

Це ще один зелений овоч-рекордсмен. За рівнем вмісту витамину С він може залишити далеко позаду навіть знамениті апельсини. Екстракти з броколі використовуються для виготовлення ефективних антионкологічних препаратів. Досить з’їдати всього 200 грамів цього овочів на день, щоб убезпечити собі від розвитку ракових захворювань. При неправильній температурній обробці броколі втрачає свої корисні властивості, а сирим його, звичайно, є нелегко. Вихід знайдений: потрібно залити суцвіття водою так, щоб вона покривала їх тільки наполовину, а потім протягом 5 хвилин згасити на дуже повільному вогні. Їсти броколі, заправивши оливковою олією.

Просто кабачки

Кабачки рекомендується для нормалізації водно-сольового обміну, виведення з організму радіонуклідів, очищення крові, нормалізації рівня холестерину. У хімічний склад кабачків входять пектині – речовини, що благотворно впливають на процес обміну речовин. Ці овочі багаті на калій, і надмірне їх вживання може спричинити неприємності людям з хворими почками, оскільки при подібних захворюваннях з виведенням калію з організму починаються проблеми.