Вчені розповіли, що користь сухофруктів для фігури і здоров’я залежить від їх правильного споживання.

Головна / unsorted / Вчені розповіли, що користь сухофруктів для фігури і здоров’я залежить від їх правильного споживання.

Сушіння плодів під сонячними лучами є найдавнішим способом консервації овочів, ягід та фруктів. За таких дій у рослинній сировині зберігалося максимальне кількість вітамінів та мікроелементів. Проте, з часом, сушити плоди стали у промислових масштабах, а власне процес сушіння був удосконалений за допомогою печей, духовок, електросушарок, мікрохвильовок, дегідраторів.

В результаті плоди стали втрачати більше корисних елементів, у них стали додавати консерванти, барвники, цукор, ароматизатори — корисні властивості сухофруктів значно знизилися.

Якісні сушені плоди в магазинах коштують дорого. Пані, які цінують здорове харчування, роблять сухофрукти самостійно. За домашніх умів найчастіше сушать:

  • яблука;
  • вишню;
  • груші;
  • абрикоси;
  • діні.

Класичними сухофруктами вважаються изюм, інжир, курага, чорнослив, фініки. А ось незвичайні, найчастіше тропічні фрукти: манго, папайя, ананас, кумкват, полуниця, імбир, ківі — традиційним способом не сушать. Їх карамелізують у цукровому сиропі, а потім підсушують. В результаті, з таких ягід і фруктів виходять не корисні сухофрукти, а десерти, що на 70 % складаються з цукру.

За результатами наукових досліджень, варто зауважити, що користь сухофруктів сильно перебільшена. Під час сушіння, навіть дуже дбайливого, втрачається значна частина вітамінів, а витамину C практично не залишається зовсім. Частка мікроелементів також значно скорочується.

Проте, сухофрукти мають значну користь для здоров’я. У них є фітонутрієнти, які, найчастіше, є антиоксидантами. Вони борються зі всілякими запаленнями в організмі, є профілактикою онкологічних захворювань, підвищують імунітет.

Вважається, що чим темніші сухофрукти, тим більше антиоксидантів у них є. Чорнослив вважається лідером за вмістом таких речовин.

Купуючи сухофрукти, слід пам’ятати, що всі вони, без винятку, були вимиті перед сушінням з використанням миючих засобів; оброблені консервантами для того, щоб збільшити термін зберігання. Наприклад, курагу та изюм обробляють діоксидом сірки, щоб надати їм гарного золотого кольору, а також знищити бактериї. Для збереження кольору використовуються також фенолі. Для того, щоб надати сухофруктам блиск, використовують рослинні олії і гліцерин.

Навіть втрачаючи під час обробки і сушіння багато корисних елементів, сухофрукти приносять користь людському організму, особливо взимку. У кожного з них є своя спеціалізація.

Курага

Курага — дуже корисна для здоров’я серця та шлунку. Також, її регулярне вживання дозволить продовжити молодість шкіри, гостроту зору, еластичність судин. Достатньо вживати на добу 5 штук кураги. Так можна отримати норму залізу, вітамінів групи B, калію.

Інжир

Інжир корисний за наявності захворювань щитоподібної залози, має протизапальні властивості, лікує тривалий кашель.

Яблука

Яблука позитивно впливають на кишківник. Але найголовніша їхня функція — збагачення крові залізом.

Чорнослив

Чорнослив підвищує гемоглобін у крові, лікує запалення і стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Родзинки

Изюм позитивно впливає на стан сердечної м’язи, упорядковує нервну систему, бореться з втомою і порушеннями сну.

Фініки

Фініки підвищують імунітет, служать профілактичним засобом для онкологічних захворювань, нормалізують діяльність печінки та нірок, допомагають швидше відновитися після тяжких захворювань, а також лікують депресію.

Груша

Груша виводитиме токсині з організму, нормалізує роботу нервної системи, бореться з депресією і чудово тонізує.

Персик

Персик нормалізує роботу нірок, а також допомагає підтримувати здоровими судини та серце.

Сухофрукти під час сушіння втрачають вологу і стають більш калорійними. Тому людям, які стежитимуть за своєю фігурою або мають лишній вес, зловживати сухофруктами не варто.

Перед вживанням сухофрукти слід на півгодини замочити у теплій воді, у яку варто додати столову ложку соді, а потім тщательно промити під проточною водою кілька разів. Така обробка дозволить зробити їх більш м’якими, активізувати корисні речовини, що знаходяться у них, а також допоможе позбутися від хімічних речовин, якими були оброблені сухофрукти. Не можна замочувати сушіння в окропі. Це знищити витамини, що у них.

Найбільш корисно вживати сухофрукти у першій половині дня, хвилин за двадцять до завтраку або до обіду. Небажано вживати сушені фрукти одночасно зі свіжими – вони погано засвоюються.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!