Вчені розповіли, що підвищене споживання цукру призводить до ранньої смерті

Головна / unsorted / Вчені розповіли, що підвищене споживання цукру призводить до ранньої смерті

До передчасної смерті при любові до сладкого може призвести те саме, що і при подагрі чи артриті, а знизити ризик допомагає вода.

Вчені з Лондонського інституту медичних наук MRC з’ясували, що багаті на сахар дієти можуть небезпечно впливати на здоров’я навіть поза зв’язку з ожирінням та діабето-подібними проблемами метаболізму. Статтю про це вони опублікували у виданні Cell Metabolism.

Шкода, заподіяна нам надмірною любов’ю до сладкого, найчастіше обговорюється щодо появи надмірної ваги, ожиріння та метаболічних проблем, таких як діабет. Відомо, що рясна цукром дієта корелює з більш ранньою смертю, яку, як правило, вважають прямим результатом цих порушень обміну речовин. Проте дані нової роботи свідчать про можливість інших причин.

Дослідження автори провели на стандартному модельному організмі – плодових мушках дрозофілах. Воно показує, що рання смерть, настигає тих, хто є надто багато цукру, пов’язана з накопиченням сечової кислоти — відходу перероблення цукрів організмом.

«Як і люди, мухи, яких годують їжею з високим вмістом цукру, демонструють багато ознак метаболічних захворювань — наприклад, вони стають товстими і набувають інсулінорезистентності», — каже доктор Хелена Кохеме, головний автор дослідження.

Як і надлишок солі, надлишок цукру спричиняє зневоднення та жажду: один із ранніх ознак діабету якраз і є нездоланне бажання пити. Доктор Кохеме зазначає, що важливість водного балансу часто упускається з виду при дослідженнях метаболізму, але їхня команда звернула на це особливу увагу. Вчені були здивовані тим, що мухи, які споживають багато цукру, порівняно з контрольною групою своїх родичів, не демонструють скорочення тривалості життя, якщо просто мають можливість більше пити. При цьому вони все ще мали типові ознаки проблеми з метаболізмом, які зазвичай асоціюються з «високоцукровою» дієтою.

Виявивши такий ефект, команда перевірила роботу системи ниркової цих мух. Вони виявили, що при надлишку цукру у мух накопичується січова кислота. Це кінцевий продукт розщеплення пуринів — нуклеотидних основ, важливих будівельних блоків нашої ДНК. Сама по собі січова кислота — джерело утворення каменів у почках, оскільки вона при надмірній концентрації кристалізується у цих органах. Відомо, що подібне порушення відбувається при подагрі, а вона, в свою чергу, частий супутник діабету.

Щоб перевірити, як вміст цукру в їжі впливає на людину, співробітники Кільського університету в Німеччині перевірили гіпотезу колег із Великобританії на здорових добровольцях.

«Вражає, як і у мух, для людей ми виявили, що споживання цукру в організмі виявилося пов’язане з погіршенням функцій нірок і підвищенням рівня пурину в крові», — каже професор Крістоф Калета, співавтор дослідження.

Вчені змогли запобігти утворенню каменів, збільшуючи обсяги пиття мух, а також блокуючи синтез сечової кислоти за допомогою лікарських препаратів. Виявилося, що в цьому випадку мухи не помирали раніше. Проте автори попереджають, що результати дослідження не означають, що можна змітати булочки у промислових масштабах, просто додаючи більше води до раціону.

У людей ожиріння та метаболічні проблеми пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, а інсулінозалежність не прикрашає життя. Однак ці роботи дозволяють знизити рівень смертності у групах ризику в майбутньому, та допоможуть сфокусувати увагу лікарів на неочевидному раніше факторі смертності.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!