Все більше дослідників пропонують вживати рибу замість риб’ячого жиру. За їх спостереженнями, всупереч поширеній думці, добавки омега-3 не покращують роботу мозку і не рятують від інсульту.

Виробники та продавці добавок з омега-3 – риб’ячого жиру – ризикують втратити прибуток. Зараз, за ​​інформацією порталу Gizmodo, ринок риб’ячого жиру коштує 1,2 млрд доларів на рік. Проте, як пише портал, дедалі більше вчених опитують користь від вживання добавок жирних кислот омега-3. Останнє дослідження, опубліковане в журналі Американської медичної асоціації 25 серпня, показує, що всупереч поширеній думці користі для роботи мозку від риб’ячого жиру немає. Протягом п’яти років учені спостерігали за пізнавальною функцією мозку у 4 тис. осіб. Третина з них отримували омега-3 добавки. Третині давали листові овочі, а останній третині – плацебо. В результаті вчені заявили, що не можуть відзначити явного впливу риб’ячого жиру на організм учасників експерименту.

Крім того, з 2005 по 2012 рік у медичних журналах США були опубліковані щонайменше 20 досліджень впливу риб’ячого жиру на запобігання серцево-судинних захворювань. І всі крім двох робіт показали, що риб’ячий жир, як і плацебо, не приносить жодної користі. Також Національний інститут здравоохранения США вважає, що “користь для здоров’я омега-3 дієтичних добавок неясна”.