Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Вчені: утримання від алкоголю може призвести до раку
Нова стаття в Jnci Cancer Spectrum вказує на те, що кілька негенетичних факторів, включаючи більше споживання червоного м’яса, зниження рівня освіти та вживання алкоголю, пов’язані зі збільшенням колоректального раку у людей віком до 50 років.
Дослідники спостерігали зростання діагнозу колоректального раку в роботах зі США, Канади, Австралії та Японії, особливо серед людей, що народилися з 1960-х років.
У той же період відбулися серйозні зміни у раціоні харчування молодого покоління у країнах, що розвиваються. Йдеться про скорочення споживання фруктів, овочів та багатих кальцієм молочних продуктів. Це поєднується зі збільшенням вживання напівфабрикатів та газованої води.
В рамках нової роботи вчені використали дані 13 популяційних досліджень. Загалом було вивчено 3,7 тис. людей з колоректальним раком та чотири тисячі здорових у віці до 50 років.
Ранній колоректальний рак був пов’язаний з нерегулярним вживанням аспірину, більшим споживанням червоного м’яса, нижчим рівнем освіти, сильнішим вживанням алкоголю і, що досить цікаво, утриманням від алкоголю.
Дослідники також виявили, що більш низьке споживання клітковини сильніше пов’язане з раком прямої кишки, ніж із раком товстої кишки.
Джерело news24.in.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!