Вчені виявили, що любов до чаю чи кави обумовлена ​​генами людини

Головна / unsorted / Вчені виявили, що любов до чаю чи кави обумовлена ​​генами людини

Гені визначають той напій, який людина вживає вранці для надання бодьорості. Хтось обирає чай, а хтось — каву під впливом ДНК.

Все людство можна умовно поділити на любителів кави та чаю. Вчені з Riken Center for Integrative Medical Sciences та Університету Осаки в Японії вирішили з’ясувати, чи існують якісь генетичні зв’язки з уподобанням цих напоїв. Для цього вони вивчили генетичну інформацію та харчові уподобання понад 160 тисяч жителів Японії. Результати цього дослідження були опубліковані в журналі Nature Human Behavior. Воно продемонструвало наявність 13 харчових уподобань, включаючи вживання алкоголю, вибір напоїв та їжі, які пов’язані з певним набором генів. Деякі з цих асоціацій збільшували ймовірність хвороб на зразок раку та діабету.

Їжа багато в чому визначає здоров’я людини, але тепер доведено, що гени людини визначають її вибір у їжі. Геномні дослідження зазвичай проводяться для пошуку специфічних генетичних варіацій, пов’язаних із підвищеним ризиком тих чи інших хвороб. Наприклад, 1 000 осіб групують разом для того, щоб визначити, як варіації чи зміни у їх ДНК можуть бути використані для передбачення розвитку різного роду недуг. Тепер дослідники проаналізували наявність цих варіацій та вибір їжі.

Були встановлені розбіжності у ДНК, що впливають на любов людини до чаю чи кави. Ці гени посилювали сприйняття певних смаків, що впливало на формування харчових уподобань. Деякі гени впливали на потяг людини до гіркого смаку, і тому вона найчастіше вибирала тофу. А через відсутність цих варіантів вживала менше алкоголю або взагалі не пила. У любителів риби та овочів були генетичні варіанти, які роблять їх більш чутливими до смаку унамі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!