Споживання хімічної речовини, що міститься в насінні кунжуту, може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона, запобігаючи пошкодженню нейронів, яке знижує вироблення дофаміну, показують дослідження. Про це повідомили вчені з Осакського Міського університету, які протестували хімічний сезамінол на клітинах, уражених Паркінсоном, а також згодовували його мишам протягом 36 днів, щоб з’ясувати, яке вплив він чинить на рівень дофаміну та нейрони у головному мозку. Після годування мишей їжею, що містить сезамінол протягом 36 днів, дослідницька група побачила збільшення рівня дофаміну. Професор Кодзіма-Юаса говорить, що це речовина може бути першим препаратом для лікування хвороби Паркінсона, і вона походить з цілком природного джерела, інформує sutura.org.ua

Автори дослідження виявили, що сезамінол захищає від нейрональних пошкоджень, які спричинили хворобу Паркінсона, і вважають, що він може бути ліками від цього стану. Вони також установили, що у мишей з хворобою Паркінсона, які споживали цю хімічну речовину, спостерігалося поліпшення рівня дофаміну, балансу та рухової функції.

Японські дослідники визнали свій тест настільки багатообіцяючим для зниження ризику розвитку хвороби Паркінсона, що швидко перейшли до клінічних випробувань. Вони протестували хімічне речовину на живих клітинах і виявили, що вона може впоратися з окислювальним стресом, який пошкоджує клітини.

За наявності хвороби Паркінсона нервні клітини у мозку, які контролюють рух, руйнуються і гинуть через окислювальний стрес, тому зниження стресу може запобігти захворюванню. У буквальному сенсі слова повторюючи стару наказу “сміття одного людини – скарб для іншої”, дослідники виявили, що хімічна речовина під назвою сезамінол, що міститься в цих відходах, має захисну дію проти окисного стресу.

“Зараз немає жодної профілактичної медицини для хвороби Паркінсона, – стверджує доцент OCU Акіко Кодзіма-Юаса, – у нас є тільки копінг-метод лікування”.

Команда готова перенести свою роботу на стадію клінічних випробувань та з’єднати цепочку споживання/виробництва таким чином, щоб, за її словами, “запобігти хворобам за допомогою натуральних харчових продуктів і значно зміцнити здоров’я суспільства”. Результати дослідження були опубліковані в журналі Heliyon.