Вчені з’ясували, чи вбиває мікрохвильова піч бактерії та мікроби в їжі

Головна / unsorted / Вчені з’ясували, чи вбиває мікрохвильова піч бактерії та мікроби в їжі

Мікрохвильова піч – це зручно і просто. За пару хвилин вона розігріє вечерю, що завалялася в холодильнику, доки ви згадуєте, на якій серії вчора зупинилися. Але наскільки вона безпечна? Чи вбиває мікрохвильовка бактерії?

Розповідаємо, наскільки безпечно їсти вчорашню вечерю, розігріту в мікрохвильовці.

Вчені провели дослідження — вони проаналізували спалах сальмонелі, який трапився через повторний розігрів свинини у мікрохвильовій печі. Дослідників цікавило, чи гинуть бактерії у мікрохвильовці.

Два жарених порося доставили на пікнік у Джуно з ресторану у Сієтлі, США. Одна зі свиней прибула згодом, тому учасники пікніка забрали її додому. Болю була викликана вживанням у їжу м’яса іншої свині.

Дослідження показало, що 21 людина з 46, що розігрівали м’ясо в мікрохвильовій печі, захворіла. Жоден з тих, хто використовував звичайну духовку, не захворів. Також 13 людей їли м’ясо без будь-якого підігріву – з них 11 захворіло. Потрібно розібратися, чи справді причина хвороби в тому, що мікрохвильовка не вбиває бактерії.

Чи вбиває мікрохвильовка бактериї

Свинина доставлялася із Сієтла до Джуно на вантажному літаку без холодильника. Через затримку рейсу м’ясо прибуло до пункту призначення лише за 17 годин. Свинина, яку не охолоджують, може стати розсадником бактерий, таких як сальмонела. Вчені з’ясували, що нагрівання за допомогою звичайної духовки знищує ці бактерії, але вісь мікрохвильовка із завданням не справляється і вбиває не всі бактерії.

В цілому мікрохвильова піч дійсно здатна вбити якусь частину бактерий, але проблема полягає в тому, що вона нагріває їжу нерівномірно. Тому залишаються “острівці” бактеріальних огнищ, які можуть призвести до інфекції.

Найкращим способом знищення бактерій є нагрівання. Молоко, наприклад, пастеризують при нагріванні його до температури приблизно 72.2 градуси за Цельсієм протягом 15 секунд. Але навіть це не вирішує проблему — деякі бактерії процвітають при температурах до 75 градусів, а деякі суперечки бактерій, такі як Clostridium botulinum (відповідальні за смертельні токсині ботулізму), можуть жити протягом години при температурі рівній 100 градусів. Так, буває, що мікрохвильовка вбиває бактерії, але це відбувається не завжди.

Фахівцям необхідно було знайти інші підтвердження чи спростування думки, що мікрохвильовка вбиває мікроби та бактериї. В іншому дослідженні, вчені використовували три види супу (томатний, овочевий та говяжий). У кожний з супів додали кишкову паличку та сальмонелу.

Виявилося, що мікрохвильовка справді не завжди вбиває бактериї — вони майже завжди виживали на дні склянки будь-якого супу. При цьому дно нагрівалося сильніше, ніж середина і верхня куля. Дослідження показало, що тільки тепло не знищує бактериї — разом з ним працює і мікрохвильове випромінювання. Вчені поки не знають, як саме воно впливає на мікроорганізми — можливо, впливає на їхню молекулярну структуру.

У будь-якому випадку, розігрівати у мікрохвильовці “стару” їжу, яка могла неправильно зберігатися, — погана ідея. Особливо якщо ви не плануєте провести найближчу тиждень у лікарні.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!