Вчені з’ясували, як жирна їжа впливає на мозок

Головна / unsorted / Вчені з’ясували, як жирна їжа впливає на мозок

Вчені з університету Південної Каліфорнії довели, що надлишок жиру в нашому харчуванні призводить не лише до лишньої ваги і, як наслідок, до ожиріння, але й до слабоумства мозку — хвороби Альцгеймера, і причому іноді досить рано — з 50 років.

Річ у тім, що хвороба Альцгеймера — це генетично детерміноване захворювання, яке пов’язане з відкладенням білка амілоїду в клітинах головного мозку, що згодом веде їх до руйнування. А згідно зі статистикою, кожен дев’ятий житель землі носитиме в собі небезпечну генну мутацію — аполіпопротеїн Е, яка втричі збільшує ризик виникнення хвороби Альцгеймера внаслідок зловживання жирною їжею, а саме продуктами, до складу яких входять трансжири, що виникають у процесі високої температурної обробки, та жири групи Омега-6.

За словами фахівців, коли людина вживає в їжу багато різного роду рослинних жирів, то вони сприяють так званому асептичному запаленню, внаслідок чого утворюються амілоїдні бляшки, які з часом звужують сосуди, порушують кровообіг і зменшують кількість кислорода, що надходить у головний мозок — в У цьому випадку клітини мозку починають негайно гинути.

Тому необхідно пам’ятати про норму жиру – 1 г на 1 кг ваги. При цьому особливу увагу слід приділяти корисним жирам групи Омега-3, яких у співвідношенні з Омега-6 в нормі має бути 2:1.

Найбільше жирів групи Омега-3 міститься в печінці тріски, оливкової олії ну і, звичайно ж, у морській рибі. При цьому через великий вміст у морській рибі, наприклад, лососеві або сьомзі, поліненасичених жирних кислот Омега-3 — будівельного матеріалу нашого головного мозку, лікарі наполягають на її обов’язковому вживанні — 2-3 рази на тиждень по 150 грамів.

А відмовитися, крім продуктів, що містять трансжири та Омега-6, фахівці радять і від вершкового масла, а також свинини — її слід замінити м’ясом птиці чи яловичини, які, до речі, містять максимальне кількість заліза — елемента, необхідного нашому головному. мозку.

Таким чином, за словами медиків, зниження на 25% факторів ризику призведе до зниження кількості хворих на хворобу Альцгеймера на 3 мільйони осіб. Адже не випадково кажуть, що «хвороба шукає жирну їжу». І вже давно доведено, що 80% здоров’я прямо залежить від того, що ми їмо.

Згідно з дослідженнями, жирна їжа гальмує роботу мозку, проте це не означає, що жири слід повністю виключити з раціону. Просто необхідно зрозуміти, які з них необхідні, а які надалі можуть нашкодити нашому здоров’ю.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!