Кефір вважається одним із найбільш корисних продуктів. Завдяки “добрим” бактериям, які в ньому містяться пробіотикам – він покращує кишкову мікрофлору, що допомагає налагодити травлення та зміцнити імунітет. То чому цей неймовірно цінний напій вживають в основному в країнах Східної Європи? І чого ми ще не знаємо про кефірі?

Йогурт – це кефір

Мало хто знає, що за своєю суттю йогурт та кефір – практично одне і ті ж. І той і інший продукт одержують, коли додають у молоко спеціальні бактерії та інші мікроорганізми, які викликають бродіння та сквашування. Основна відмінність – у типі бактерий, що перетворюють молоко на кисломолочний продукт, інформує sutura.org.ua

Кефір роблять на основі кефіру грибка – це комплекс мікроорганізмів, що складається з молочнокислих паличок, стрептококів та дріжджів. Саме вони надають напою специфічного кислого смаку, який не кожному до душі. Для виробництва йогуртів використовують особливий вид молочнокислих бактерій – болгарську паличку, а також термофільний стрептокок. Під впливом цих мікроорганізмів смак йогурту виходить м’якшим, ніж у кефіру, практично без кислинки. Історично склалося так, що кефір готують і вживають в основному в країнах Східної Європи, а в Західній Європі, США та інших країнах з тими ж цілями вживають йогурт.

Чому віддати перевагу, кожен вибирає для себе, – обидва продукти при правильному виробництві та зберіганні містять достатню кількість корисних бактерій. Але в реальності виявляється, що в йогуртах кількість і різноманітність пробіотиків все ж таки менше, ніж у кефірі. Щоб ви отримали достатній ефект від того чи іншого продукту, в ньому повинно бути не менше 106-107 КОО/мл лакто- та/або біфідобактерій (інформацію про це часто можна знайти на упаковці). Якщо ж із двох кисломолочних продуктів ви все-таки вибираєте йогурт, бажано брати натуральний, без додавання цукру – саме він забезпечить вам максимальну користь.

Живий чи мертвий

Всі корисні властивості кефіру зберігаються тільки в тому випадку, якщо вони живі. Як розпізнати правильний продукт? Найпростіше – це подивитись на термін придатності: живий кефір чи йогурт не повинен зберігатися довше 5-7 днів. Продукт, виготовлений за особливою – термостатною – технологією, може зберігати свої властивості до двох-чотирьох тижнів. А кефір, який зберігається довше, є “мертвим” – для здоров’я він марний. По суті, виробник навіть не повинен назвати його кефіром – це лише “кефірний продукт”.

Якщо ви хочете бути впевненим, що п’єте живий кисломолочний продукт із пробіотиками, ви можете легко приготувати його самостійно. Для цього потрібно додати підігріте молоко спеціальні бактерії – кефірну або йогуртову закваску, що продається у продуктових супермаркетах та аптеках. Отриману суміш потрібно витримати у теплому місці: йогурт – близько 8 годин, кефір – 10-15 годин. Коли продукт загустіє, його потрібно прибрати в холодильник ще на 2-3 години, і після цього він буде готовий до вживання. Домашні кефір та йогурт зберігаються ще менше, ніж живі кисломолочні продукти з магазину, – не більше 3-5 днів у холодильнику.

Кефір та антибіотики

Часто лікар, назначаючи лікування антибіотиками, заразом прописує і курс пробіотиків – це потрібно, щоб підтримати баланс корисної мікрофлори кишечника і запобігти діарею. Кефір теж містить пробіотики – чи можна замінити ним дорогі добавки з аптеки?

На жаль, немає. Вчені Джорджтаунського університету провели дослідження: вони давали одній групі дітей, які приймали антибіотики, справжній кефір, а контрольній групі – кефірний продукт без пробіотиків. Дітей для дослідження вибрали тому, що саме у них через прийом антибіотиків найчастіше розвивається діарея. В результаті експерименту в обох групах частота розладів травлення була однаковою. А значить, пити кефір при прийомі антибіотиків безглуздо – від можливої ​​діареї це не врятує.

Йогурт для схуднення

У рекламі часто кажуть: якщо регулярно будете їсти (або пити) йогурт з пробіотиками, це допоможе вам швидше скинути вес. Це може бути правдою, якщо пити живий йогурт (природно, без цукру) або кефір із правильними бактеріями.

Щоб дослідити цей питання, вчені зі Швейцарії та Канади набрали групу з 125 чоловіків та жінок з ожирінням. Перші 12 тижнів учасники експерименту дотримувалися програми зі зниження ваги, і половина з них отримувала добавки з лактобактеріями L. rhamnosus, а інші – плацебо. Потім протягом наступних 12 тижнів випробувані мали підтримувати результати, досягнуті у процесі схуднення.

У результаті жінки з групи, яка отримувала пробіотики, скинули в середньому 4,4 кг – значно більше, ніж учасниці з контрольної групи, які схудли на 2,6 кг. На чоловіків лактобактерії чомусь ніяк не вплинули – вчені порахували що, можливо, їм дали надто маленьке дозування пробіотиків.

Після закінчення програми зі зниження ваги жінки з групи плацебо зберегли досягнуті результати, а ось ті учасниці, що пили пробіотики, продовжили худнути. Через 24 тижні у групі, що одержувала лактобактерії, жінки скинули вдвічі більше зайвої ваги. Так що, якщо у доповнення до дієти та фізичних вправ додати до раціону порцію кефіру або йогурту з лактобактеріями L. rhamnosus, це справді може прискорити процес схуднення, особливо для жінок.

Кефір проти алергії

Тайванські вчені виявили, що вживання кефіру може бути добрим засобом профілактики харчової алергії. Дослідники припустили, що корисні бактерії, які містяться в кефірі, можуть “блокувати” механізми, що запускають алергічну реакцію.

Щоб вивчити цей процес, вони поїли кефіром мишей протягом трьох тижнів. До і після експерименту вони виміряли вміст у піддослідних імуноглобуліну Е (ІдЕ) – антитіл, які свідчать про алергічну реакцію. При цьому вони аналізували специфічний IgE – антитіла до конкретного білка, які підтверджують, що викликає аллергію саме цей продукт.

В результаті через три тижні кефірної дієти у мишей утричі впав рівень антитіл до овальбуміну – аллергену курячого білка. Треба зазначити, що реакція на курячі яйця – одна з найпоширеніших харчових алергій. Оскільки яйця входять до складу багатьох страв і випічки, реакція на них може проявлятися у вигляді прихованої алергії. Також алергіку, що реагує на курячий білок, можуть бути протипоказані вакцини, які виготовляють на основі курячих ембріонів.

На думку тайваньських учених, кефір може допомогти впоратися із алергією на курячі яйця. Можливо, він буде корисний і за інших видів харчової алергії – щоб перевірити це, потрібні додаткові дослідження. Вчені підкреслюють роль кефіру саме у профілактиці алергії. Однак тим, хто вже страждає від харчових реакцій, теж можна спробувати додати до дієти кефір – можливо, він хоча б допоможе знизити прояви алергії.