Від цих 10 продуктів гіпертонікам варто триматися подалі
Як би не було прикро, продукти, що підвищують тиск, можна знайти на столі більшості наших батьків. Але якщо комусь вони й не принесуть шкоди, то людям зі слабким здоров’ям така їжа не підійде. Чого варто уникати?
У першу чергу, якщо ви або хтось із ваших близьких страждає на підвищений тиск, потрібно проконсультуватися з лікарем і погодити з ним свою дієту. Однак якщо зараз зробити це неможливо, то низку продуктів варто виключити превентивно, адже вони шкодять усім гіпертонікам.
За статистикою, понад 25 % дорослого населення Землі має підвищений тиск. Головна опасность цього захворювання полягає в тому, що воно часто протікає безсимптомно. Саме тому профілактика та здорове харчування необхідні буквально кожному людині.
Сіль
Люди, що почали цікавитися, які продукти підвищують тиск, часто бують неприємно здивовані, адже найнебезпечніший з них — проста кухонна сіль. Саме сіль викликає затримку рідини в організмі, а це означає, що вона сприяє розвитку гіпертонії. У середньому дорослий чоловік споживає від 6 до 10 г солі на добу, проте для гіпертоніків ця норма повинна бути спочатку зменшена хоча б до 3-4 мг, а потім і від досолювання варто зовсім відмовитися.
Безумовно, натрій потрібний організму, проте деяку кількість солі ми вживаємо з готовими продуктами, у які її завжди додають, і цього буде достатньо.
Свиняче сало, ковбаса, шинка
Тварінні жири та оброблене червоне м’ясо — ще одні лідери у списку небезпечних продуктів, що підвищують тиск. Звичайно, зовсім відмовитися від них буде нелегко, тож спочатку спробуйте мінімізувати споживання, включаючи ці продукти у свій раціон не частіше двох, а потім і одного разу на тиждень.
Консерви та маринаді
Консервовані овочі – результат будь-якої міської діяльності – вважаються відмінним доповненням до будь-якого столу. Але, на жаль, кількість солі, цукру та уксу у маринадах перетворюють їх на даремні, а для гіпертоніків і зовсім шкідливі. Набряклість, яка у багатьох настає вже після пари солоних огірочків, має не лише зовнішні прояви — рідина затримується у всьому організмі, а це означає, що “стрибок” тиску неминучий.
Те саме, до речі, стосується і оселедця або іншої солоної риби. Краще вживати цей продукт без попереднього засолювання або, у крайньому випадку, слабосоленим.
Кава
Про те, що кофе підвищує тиск, знають навіть діти. Саме цей напій допомагає гіпотонікам, а вісь гіпертонікам він категорично протипоказань. Якщо терпіти зовсім несила, підберіть собі напій на основі цикорію або запашний трав’яний чай, які відповідатимуть вашим потребам гурмана і при цьому не шкодитимуть здоров’ю.
Здобна випічка
Білий хліб, випічка з муки вищого ґатунку, печиво та пряники також сприяють підвищенню тиску, особливо, якщо вживати їх постійно. Шкірне чаювання традиційно супроводжується рясними мучними добавками, стаючи ще шкідливішим.
Замініть випічку на цільнозернові хлібці, вживайте більше круп, горіхів, продуктів, багатих на клітковину, і сладкого буде хотітися дедалі менше.
Шоколад та солодощі
Ще одна сумна новина — від сладостей теж доведеться відмовитися. Щоправда, їх можна замінити на фрукти (до 5 штук на день) та сухофрукти (до половини склянки на день), орехи. Крім того, зрідка можна дозволити собі пастилу, зефір, конфети з сухофруктів, цільнозернові батончики з фруктами.
Алкоголь
Алкоголь викликає спазм кровоносних сосудів, а тому дуже небезпечний для гіпертоніків. Немає жодної мінімальної безпечної дози — навіть один бокал або один стос може стати причиною різкого стрибка тиску. Спробуйте відмовитися від цієї шкідливої звички та побачите, що свята (і наступні дні) стали набагато приємнішими.
Копченості
Не лише жирне чи перероблене м’ясо можуть нашкодити гіпертоніку, але й копченості, причому як придбані у магазині, так і приготовані самостійно. Незалежно від того, чи використовувалися під час приготування натуральний дим або консерванти, ароматизатори, копчене м’ясо та риба затримують рідину. Крім того, у них завжди надмірна кількість солі та спецій, які підсилюють жажду.
Фастфуд
Якщо говорити про те, які продукти піднімають тиск і наносять істотний вред всьому організму, фастфуд опиниться в однозначних лідерах. Жирна, пересолена, наповнена соусами та підсилювачами смаку їжа швидко втамовує голод, але на цьому її плюси і закінчуються. За умови величезної калорійності ані хот-доги, ані піца, ані різноманітні сендвічі не принесуть людині жодної користі. Навіть овочі, які входять до складу, губляться на тлі решти інгредієнтів.
Маргарин, топлене і вершкове масло
Хоча жири в деякій кількості необхідні людському організму для функціонування, краще віддати перевагу рослинним жирам, які не пройшли термообробку. Нехай хоча б третина вживаного вами обсягу олії буде оливковою, соняшниковою, лляною і т. д. При цьому пам’ятайте, що змажити продукти категорично не рекомендується — краще тушкувати і запікати.
Тварінні жири (сало, жирні сирі, вершкове та топлене масло) вживайте не частіше 2-3 разів на тиждень, дуже помірно. І приготуйтеся до того, що після смачного бутерброду тиск може нагадати про себе.
При цьому продукти, що піднімають тиск, потрібно прибрати з раціону не на якийсь обмежений термін, а назовсім. Адже лише правильне харчування в поєднанні зі здоровим способом життя і відмовою від вредних звичок дозволять тримати тиск під контролем.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!