Відомо, що змащена їжа є канцерогенною. Вчені довели це у дослідженні
Вчені з Массачусетського університету в Амхерсті провели дослідження, в результаті якого з’ясували, як впливають на організм, зокрема на розвиток запальних захворювань кишківника та раку товстої кишки, змажені на олії продукти. Робота опубликована у виданні Medical Xpress.
Дослідження проводилося на мишах із перерахованими вище захворюваннями. Першій групі гризунів давали масло популярної у США марки, на якій до цього пожарили фалафель в одній із закусочних Амхерста. При цьому контрольна група мишей споживала їжу з олією холодного віджиму.
В результаті вчені довели, що змащена їжа посилює запалення товстої кишки, удвічі прискорює ріст опухолей, поширює бактериї та токсичні продукти у кровотік.
Щоб перевірити свою гіпотезу про те, що окислення ненасичених жирних кислот при нагріванні олії провокує запальний ефект, вчені відокремили полярні сполуки від олії для змаження і також ввели їх у піддослідних гризунів. В результаті вони отримали аналогічні результати.
Як уточнив Гудонг Чжан (Guodong Zhang), один із авторів роботи, звичайно, про вред змаженої їжі на організм відомо давно. Однак, за його словами, нове дослідження показує, що вживання продуктів, змажених на олії, погіршує стан товстої кишки та кишківника.
«У Сполучених Штатах багато хворих людей все ще їдять у фастфудах і споживають змажену їжу, — говорити вчень. — Якщо у когось запальне захворювання кишківника або рак товстої кишки, але вони продовжують їсти таку їжу, існує ймовірність, що це зробить захворювання ще агресивнішими. Таким пацієнтам слід їсти менше жирної їжі».
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!