Вітамін В2: чому саме в осінньо-зимовий період він настільки потрібний нашому організму
Для захисту від характерної проблеми осінньо-зимового сезону – набору ваги – важливо в достатку отримувати витамин В2. Він забезпечує безперебійний обмін речовин, а його нестача виявляється, наприклад, у сухій шкірі губ, тріщинках у уголках рота.
Вітамін В2, або рибофлавін, виділяється завдяки своєму кольору: у хімічно чистому вигляді це оранжево-жовтий порошок. Як і його «родич» витамин B1, рибофлавін, або витамин В2, відіграє важливу роль у вуглеводному обміні: він бере участь у процесах виробництва енергії в організмі з використанням жирів та амінокислот. Водночас він допомагає накопичувати жирні кислоти та білок, який захищає оболочку нервних клітин. Метаболізм рогівки та очних лінз також потребує рибофлавіну.
Ознаки дефіциту вітаміну В2
- зниження працездатності та втома,
- потріскані куточки рота,
- виразки в роті,
- зміна шкіри навколо рота та носа.
Серйозний дефіцит витамину спричиняє анемію і порушує обмін інших витаминів.
Скільки потрібно витамину В2
Добова потреба у вітаміні В2, за даними Німецького товариства харчування, для чоловіків і жінок становить відповідно:
- від 19 до 25 років: 1,5 та 1,2 міліграма,
- від 25 років до 51 року: 1,4 та 1,2 міліграма,
- від 51 року до 65 років: 1,3 та 1,2 міліграма,
- від 65 років і старше: по 1,2 міліграма.
Де взяти вітамін В2
Організм не здатний зберігати в собі витамин В2 у вигляді запасів і залежить від постійних прийомів їжі.
Молоко та молочні продукти. Основні постачальники витамину В2 – це продукти тваринного походження, такі як молоко, йогурт та м’ясо.
Вівсянка. 100 грамів вівсяних пластівців містять близько 10 відсотків добової потреби.
Цільнозерновий хліб. Два скибочки цільнозернового хліба дають близько 0,2 міліграма рибофлавіну.
Пекарські дріжджі. У 100 г дріжджів є колосальні два міліграми витамину В2. Спробуйте пекти хліб самостійно.
Зелені овочі. Найчастіше їжте капусту, броколі, спаржу.
Авокадо. Крім корисних жирних кислот, авокадо містить приблизно стільки ж витамину В2, скільки цільнозерновий хліб — близько 0,1 міліграма на 100 грамів.
Жирна риба. Є багатим джерелом омега-3 жирних кислот, а також близько 0,2 мг рибофлавіну на стограмову порцію.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!