Які витамини важливі для хорошої пам’яті і розуму

Найбільш важливу роль у нормальному функціонуванні головного мозку відіграють витамини групи В. Вони сприяють поліпшенню пам’яті, мислення та уваги, надають комплексну дію на нервну систему.

Володіючи відмінними антиоксидантними властивостями, вони захищають мозок від лишніх навантажень, збагачують клітини кислородом і перешкоджають ранньому старінню. При їх нестачі спостерігається сонливість, загальна слабкість, погіршення пам’яті, нервозність, безсоння, знижується апетит, з’являються головні болі, розумова діяльність відбувається дуже повільно.

До групи входить цілий набір витаминов: В1, В2, В3, В5, В6, В9 та В12. Розглянемо, в чому виявляється їх корисну дію і в яких продуктах вони містяться.

1. Вітамін В1 (тіамін)

Тіамін впливає на розвиток пізнавальних процесів і вміння запам’ятовувати великі обсяги інформації. Якщо його недостатньо, в організмі утворюється надлишок сечової кислоти, що призводить до послаблення роботи головного мозку.

Оскільки в результаті теплової обробки тіамін руйнується, краще приймати його до складу свіжих фруктів та овочів.

Цінні джерела витамину В1: гречка, вівсянка, горох, горіхи, м’ясо, яйця, риба.

2. Вітамін В2 (рибофлавін)

Його основне завдання — прискорення і поліпшення розумових процесів. Особливо він важливий при важкій розумовій чи фізичній роботі, оскільки забезпечує нас енергією.

Основним джерелом цього витамину є кисломолочні та м’ясні вироби. Тому вегетаріанцям варто їсти побільше овочевих продуктів, що містять рибофлавін. Багато його в капусті, мигдалі, горосі, зеленій квасолі, ріпі, помідорах, пивних дрожжах, пророщеній пшениці, цибулі-пореї.

Хочете покращити свою пам’ять і підвищити концентрацію розуму? Корисні властивості моркви допоможуть Вам у цьому.

Прочитайте цю статтю, щоб дізнатися, які вітаміни містяться у моркві.

3. Вітамін В3 (нікотинова кислота)

Цей вітамін покращує пам’ять, продукує в нервних клітинах енергію, покращує роботу мозку.

Високий вміст нікотинової кислоти у таких продуктах: молоко, орехи, печінка, жовток, куряче м’ясо, риба, овочі зеленого кольору, бобові продукти, дріжджі, гречка.

Вітамін В3 зберігається в молоці, навіть якщо його піддати термічній обробці.

4. Вітамін В5 (пантотенат кальцію)

Цей вітамін виконує функцію стимулювання довготривалої пам’яті. Він допомагає передавати нервні імпульси від одного нейрона до іншого. Ще одна його задача – виробляти речовини, які протистояти дії алкоголю та нікотину.

Продукти, що містять витамин В5: печінка, молочні продукти, яйця, гречка, кав’ярня, капуста, горох, лісові горіхи.

Ефективність витамину В5 знижується практично вдвічі в процесі нагрівання.

5. Вітамін В6 (піридоксин)

Основне завдання піридоксину – покращувати інтелект. Він надає позитивну дію на роботу мозку в цілому і захищає від дії алкоголю та нікотину.

На відміну від інших вітамінів, піридоксин синтезується самим організмом. Щоб підвищити його зміст, корисно вживати такі продукти: капуста, картопля, горіхи, крупи, яйця, банані, молочні продукти, печінка.

6. Вітамін В9 (фолієва кислота)

Вітамін В9 відповідає за швидкість мислення і якість запам’ятовування інформації. Від його наявності в організмі залежить протікання процесів збудження та гальмування ЦНС.

Як і піридоксин, фолієву кислоту виробляє сам організм, але вона руйнується під дією високої температури та сонячних лучів. Щоб витамин В9 краще засвоювався, необхідно їсти страви з вмістом біфідобактерій. Багато фолієвої кислоти у таких продуктах: орехи, молочні продукти, особливо сир, гарбуз, абрикоси, червоне м’ясо, крупи, бобові продукти, гриби.

Щоб фолієва кислота приносила велику користь, найкраще вживати сирі плоди, у тому числі банані, апельсини, фініки, моркву, капусту.

7. Вітамін В12 (ціанокобаламін)

Основна роль витамину В12 – контроль добової активності організму. Він відповідає за перехід від стану бодьорості до сну, і наоборот. Якщо цей механізм працює належним чином, у процесі сну отримана за день інформація потрапляє у довготривалу пам’ять, і нормалізуються всі психічні процеси.

Якщо ви перейшли на новий режим або переїхали в інший часовий пояс, вам необхідно особливо ретельно стежити за тим, щоб організму вистачало ціанокобаламіну.

Щоб витамин В12 успішно засвоювався, йому потрібний спеціальний білок, який виробляється шлунком.

Головні джерела ціанокобаламіну: птиця, молочні продукти, насамперед сир, яловичина, устриці, оселедець, ламінарія.

8. Вітамін С (аскорбінова кислота)

Ще один витамин для зміцнення пам’яті та уваги — аскорбінова кислота. Це потужний антиоксидант, яких охороняє нас від фізичного та психічного перенапруження. Він допомагає краще засвоювати вітаміни групи В.

Джерела витамину С: цитрусові плоди, шпинат, смородина, болгарський перець, яблука, капуста, шиповник, обліпиха, томати, абрикоси, ківі, м’ята, земляниця, картопля у шкірці.

9. Вітамін D (кальциферол)

Він забезпечує еластичність судин і оберігає від раннього старіння. При його недостатності мозок втрачає здатність планування та обробки недавніх спогадів.

Багато вітаміну в таких продуктах: петрушка, жовток, олія, тунець.

10. Вітамін Е (токоферол ацетат)

Його завдання – виводити токсині, зміцнювати судини і підтримувати нормальну роботу мозку. За його нестачі пам’ять погіршується, людина не сприймає інформацію, стає дратівливою і навіть агресивною.

Продукти, що містять витамин Е: рослинна олія, горіхи, бобові продукти, насіння, молочні продукти, вівсяна крупа, печінка, яйця.

Мінерали, що відповідають за роботу уваги та пам’яті

1. Йод

Допомагає покращити роботу мозку і регулювати метаболізм. Докладніше про важливість йоду в організмі людини можете прочитати тут.

Високий вміст йоду спостерігається у ламінарії, морепродуктах, йодованій солі.

2. Селен

Покращує якість роботи клітин мозку, що забезпечує енергією, підвищує захисні сили, відповідає за настрій.

Продукти з високим вмістом селену: морепродукти, гречка, ламінарія, кукурудза, вівсянка, м’ясо.

3. Цинк

Бере участь у утворенні клітин мозку, підвищує імунітет.

Багато цинку у таких продуктах: червоне м’ясо, пророщена пшениця, морепродукти, пивні дріжджі.

4. Залізо

Допомагає переносити кисень до клітин мозку, покращує концентрацію уваги, покращує пам’ять.

Залізо міститься у м’ясі, квасолі, яблуках, гречку, кукурудзі.

У великій кількості залізо міститься у свіжій та сушеній хурмі. Тут Ви знайдете багато корисних рецептів із цією дивовижною ягодою.

5. Омега-3 жирні кислоти

Допомагають розвивати інтелект, підвищують працездатність мозку.

Містяться вони в рослинному маслі, жирній рибі, насінні льону, горіхах.