Практично всі дієти, за винятком винної, вимагають повної відмови від алкоголю. Хоча з іншого боку народна мудрість говорити про те, що спиртне корисне для травлення. Алкоголь справді впливає на фігуру, але не завжди так, як це хотілося б.

Процес засвоєння організмом спиртних напоїв відрізняється від того, як “перетравлюється” їжа та інші напої. Ще в ротовій порожнині молекули алкоголю починають надходити в дах і майже миттєво всмоктуються стінками шлунка. І навіть якщо в цю годину в шлунку знаходиться їжа, процес її перетравлення сповільнюється: вуглеводи та жири вирушають «в запас».

Однак у складі вина є жовчогінні речовини. Адже у людей, які страждають на ожиріння, порушені процеси утворення жовчі та її виділення, тож спиртне в цьому випадку – помічник у боротьбі із лишніми кілограмами.

У той же час одна з причин надмірної ваги – зниження рівня інсуліну. Так, червоне вино коригує його показник, а також посилює секрецію ендокринних залоз.

Крім того, алкоголь – діуретик, тобто сечогінний засіб. Але він сприяє втраті не тільки рідини, але також вітамінів і мінералів, що відіграють важливу роль у роботі організму.

Вибір алкогольних напоїв має бути розумним. Насамперед, потрібно пам’ятати про міру, адже все добре в міру. Також слід вибирати найменш калорійний алкоголь: наприклад, 100 г 12% червоного вина дає 76 калорій, а таке ж кількість лікеру – 345 калорій.

Усі неприємні ефекти споживання алкоголю визначаються концентрацією спиртного напою у крові та швидкістю наростання цієї концентрації. Тобто чим повільніше напій надходити в дах і чим нижче його концентрація, тим менше негативних наслідків буде для вашої фігури.

Рекомендується пити спиртні напитки з максимальним вмістом «дубящих речовин, що замедлюють всмоктування спирту. Так от, у цьому випадку червоне сухе вино краще за біле, а коньяк – горілки.

Найкраще спиртні напої пити якомога повільніше. Наприклад, якщо бокал сухого вина розтягнути на годину застілля, це не викликає негативних наслідків, тобто фігура не постраждає.