Все, що ви хотіли знати про консерви: користь і шкода
Консерви — невід’ємна частина раціону харчування для переважної більшості населення будь-якого віку. Ця тема практично невичерпна. У цій статті ми розповімо про м’ясні та рибні консерви промислового, масового виробництва.
Право на існування консервованих продуктів
Рибні та м’ясні продукти у жерстяних банках мають безумовне право на існування. Стандарти виробництва суворо регламентують безпеку даної харчової продукції в плані надійної захисту від інфекційних захворювань та отруєнь токсичними речовинами.
На що варто звернути увагу при покупці консерви
Санітарно-протиепідемічні заходи законодавчо передбачають заборону на реалізацію консервних банок з різноманітними (навіть трохи помітними) механічними пошкодженнями, вм’ятинами, деформаціями.
Придбання уціненої пом’ятої (у тому числі злегка) консервної банки посилює ризик накопичення в організмі різних небажаних речовин. Особливо це небажано для дітей та вагітних жінок.
Дата виробництва завжди має бути зазначена на етикетці товару. Так, консервовані риби та м’ясо за визначенням зберігаються довго. Все ж таки внутрішній вміст консервів зі збільшенням терміну їх зберігання “старіє”. Це безпосередньо не загрожує здоров’ю.
Шкода від консервів
Консервування м’яса та риби завжди проходить за участю кухонної солі. Хлориду натрію для достатнього збереження протеїнів потрібно багато. Це може сприяти підвищенню артеріального тиску, прогресування атеросклерозу, хвороб нірок, нервної системи, шлунково-кишкового тракту.
Існують хитрощі і старання споживачів у спробі зменшити кількість солі, що потрапляє до організму.
Рибу з консервної банки, що максимально видалив розсіл, подрібнюють і заливають молоком на 1 годину. Потім ретельно фільтрують і віджимають. Віджате молоко безжально виливають та викидають. Отриману масу вживають у їжу з тертим луком, петрушкою, іншою зеленню. Отриманий рибний паштет можна нанести кулею на шматочок цільнозернового хліба грубого помелу.
Користь від рибних консервів
Особлива цінність рибних консервів – це кістки, відварені до м’якості, які містять кісткоутворюючі компоненти, кальцій, фосфор. Це корисно при остеопорозі, дефіциті кальцію в організмі, підліткам у період інтенсивного “витягування”. Засвоєнню кальцію сприяють цитрусові (лимон, апельсин) і журавлина, є багато смачних делікатесних страв із риби з цими добавками.
Для чоловіків та жінок. Чоловікам особливо корисно поєднувати рибу з корінням та листям петрушки, а для жінок – з журавлиною.
Рибу ловити у відкритих морях та океанах, де вода відносно чиста. Найцінніші консерви — вироблені на самому узбережжі, з максимально свіжих, нещодавно спійманих риб, що не піддавалися глибокому заморожуванню. При термічній обробці риби повністю нейтралізуються паразити та їх личинки.
До речі, в деяких країнах риба, що штучно вирощена на фермах, заборонена для внутрішнього вживання в цих державах (на території цих держав). Її відправляють лише на експорт.
Томатна заливка часом призвана сховати смакові недоліки риби, її неодноразове замороження-розмороження. Безпосередньо у консерви додають не завжди якісні овочі, спеції.
М’ясні консерви: все-таки користь чи шкода?
Що стосується м’ясних консервів. Животних, з яких готують вміст металевих та скляних банок, вигодовують на фермах дуже хімізованим харчуванням. Коровам, свиням і птахам роблять ін’єкції гормонів та антибіотиків, щоб дожили до забою та набрали максимально можливого значення.
Безліч корів страждають на туберкулез та лейкоз. Саме таких хворих тварин насамперед відправляють “на консерви”. Це дозволено законодавством. Є думка фахівців, що таке м’ясо безпечне у плані зараження, але може сенсибілізувати (наблизити) організм споживача до деяких хвороб.
Різними недугами страждають і кури, і свині. Сважається, що їх антигени являють набагато більший ризик для імунної системи деяких людей, ніж рибні.
У паштеті додають низькоякісні м’ясні та рибні субпродукти, трансжири.
М’ясні консерви крім достатку кухонної солі містять дуже багато тваринного жиру, від якого повністю позбутися неможливо. Саме тваринний жир вчені вважають винуватцем та учасником прогресування атеросклерозу та… діабету. У рибних консервах (якщо вони не в олії) жиру значно менше.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!