Як відомо, з часом усі почуття притупляються, це цілком природно, але, якщо у вас раптово сильно погіршився чи зник нюх, то це тривожний симптом.

Ймовірність померти протягом п’яти років у тих, хто втратив нюх майже у шість разів вищий, ніж у тих, хто може відрізнити по запаху свіжу рибу від зіпсованої. Погіршення нюху сигналізує про те, що в організмі щось пішло не так і зміни досить серйозні і можуть мати фатальні наслідки. Як виявилося, нюх залишається найбільш недооціненим почуттям протягом життя, аж до того моменту, поки не почне зникати. Вчені провели тест, у якому взяли участь 3000 чоловіків та жінок у віку від 57 до 85 років. Їм було запропоновано п’ять запахів: м’ята, риба, апельсин, роза та шкіра.

Більшість тестованих змогли розрізнити і назвати щонайменше чотири з п’яти запахів, тобто їх нюх був у межах норми. Двадцять відсотків змогли розрізнити лише два-три запахи, це було кваліфіковано як помірна втрата нюху. Три з половиною відсотка змогли розрізнити лише один запах або не змогли дізнатися жодного, тобто показали повну втрату нюху.

П’ять років тому 430 чоловіків і жінок померли. Смертність серед тих, хто не пройшов випробування п’ятьма запахами, була майже в шість разів вища, ніж серед людей із здоровим нюхом. Слід розуміти, що сама по собі втрата нюху не є хворобою, але є маркером наявності в організмі серйозних проблем. Так що, якщо ви не зможете відрізнити по запаху м’ятний чай від рибного супу, сходіть до лікаря, медицина не стоїть на місці, і багато смертельних хвороб піддаються лікуванню, особливо на ранніх стадіях.