Червоне вино тисне на мізки

У червоному вині може бути шкідливим саме те, що корисно – високий вміст антиоксидантів поліфенолів. Вони, разом із супер-речовиною ресвератролом, виявлені саме в цьому вині, зміцнюють стінки судин і, на думку деяких учених, навіть продовжують життя. Але одна біда – поліфенолі можуть викликати справжню мигрень (причому навіть якщо ви випили всього бокал – чисто для здоров’я). Загалом червоне вино входитиме до п’ятірки продуктів, що викликають головний біль поряд з витриманими сирами, соєвим соусом та копченостями, інформує sutura.org.uaмедицина.

Білий рис підвищує сахар у крові

Цілком серйозні британські вчені (бувають і такі), які працюють у Гарвардській школі громадського здоров’я, опубликували у Британському медичному журналі (British Medical Journal) дослідження, яке навряд чи порадує любителів суші та плову. Виявляється, люди, що вживають білий рис частіше 3-4 разів на тиждень, на 10% частіше ризикують захворіти на цукровий діабет 2-го типу. Це такий тип «цукрової хвороби», при якому підшлункова залоза не справляється з переробкою вуглеводів, що веде до сплесків інсуліну та підвищення цукру в крові. При цьому вчені грішатимуть тільки на білий оброблений рис, вживання коричневого необробленого рису на цукор у крові не впливає. Проблема в тому, що в білому рисі менше витаминів і мікроелементів, зате вищий глікемічний індекс (тобто він багатий на швидкі вуглеводи).

Мед б’є по зубах і печінці

Натуральний, не підроблений, звичайно ж незамінний засіб при застуді. Але є у меді і своя ложка дьогтю. Наприклад, його не варто сильно нагрівати. При температурі вище 45 градусів починається руйнування корисних ферментів у меді, а при температурі більше 60-80 градусів і зовсім утворюється речовина оксиметилфурфурол, яку визнано потенційним канцерогеном, небезпечним для печінки. Так що якщо вирішили спекти медові плюшки або медівник, то ні в якому разі не додавайте мед у тісто, а насичуйте медком випічку, коли вже дістанете її з духовки і трохи остудіть. З тієї ж причини не варто пити з медом дуже гарячий чай або молоко.

Ще момент: мед – сильний аллерген. Причому чим він натуральніший, тим вищий. Якщо бджілки харчувалися не цукровим сиропом, а насправді збирали пилку з корисних рослин, то фрагменти цієї самої пилки в меді і можуть заставати вас чхати і кашляти. До речі, педіатри радять починати давати мед дітям не раніше ніж з року, і переконавшись, що у малюка немає на нього алергії.

Вівсянка заважає засвоєнню кальцію

Вже, начебто, вівсянка корисна всім і кожному. Але і з нею не все так просто. Вся справа у фітіновій кислоті, яку містить ця крупа. Кислота ця гальмує всмоктування кальцію у кишечнику. Тому гастроентерологи рекомендують тим, хто схильний до остеопорозу (а найчастіше це жінки старше 45-50 років) чергувати ранкову вівсянку з іншими цільнозерновими крупами – гречаною, ячною, кукурудзяною крупами.

З тієї ж причини лікарі не схвалюють і вівсяні моно-дієти: занадто високий ризик вимивання з кісток кальцію. Найкраще поєднувати вівсянку зі свіжими фруктами та продуктами, які допомагають засвоєнню кальцію – сирами, сиром, йогуртом.