Висновки вчених: червоне вино корисне для здоров’я кишківника

Головна / unsorted / Висновки вчених: червоне вино корисне для здоров’я кишківника

У статті, розміщеній у журналі Gastroenterology, описано вплив на кишковий мікробіом та здоров’я в цілому різних алкогольних напоїв. Вивчення показників проводили, порівнюючи дані у пар жінок-близнюків, загальна кількість випробовуваних — 916.

Різноманітність кишкової мікробіоти – маркер здоров’я кишківника. Мікробіом (сукупність мікроорганізмів) відіграє важливу роль у роботі організму і конкретно – у травленні. Якщо не дотримується баланс між «хорошими» та «поганими» мікроорганізмами, то не заставляють собі чекати наслідки, наприклад зниження імунної відповіді, набір лишньої ваги або підвищений рівень холестерину.

Вчені виявили, що мікробіом тих, хто п’є червоне вино, був різноманітнішим, ніж у тих, хто вибирає інші види спиртного. Результат був стійкий у трьох різних когортах: у випробовуваних з Великобританії, США та Нідерландів. Зв’язок зберігався і не зникав за наявності супутніх факторів: весу, регулярного харчування, віку та соціально-економічного статусу учасників.

Фахівці вже давно знають про непояснені позитивні ефекти, які червоне вино дає на сердечно-судинну систему. Це дослідження показує, що червоне вино в помірній кількості (приблизно раз на дві тижні) сприяє різноманітності кишкової мікрофлори. Це почасти пояснює сприятливий вплив напою на здоров’я в цілому.

На думку дослідників, праворуч у об’ємному вмісті поліфенолів у червоному вині. Поліфенолі — складні речовини, які є у фруктах, овочах та травах. Ці сполуки відомі різними корисними властивостями і, зокрема, служать живильною средою для мікроорганізмів, присутніх у кишківнику. Те, що у прихильників червоного вина рідше спостерігалося ожиріння і високий рівень «поганого» холестерину, дослідники пов’язують з непрямим впливом покращеного складу мікробіоти.

При цьому вчені попереджають, що результати дослідження не варто трактувати як заклик регулярно випивати. Вони відзначають, що це швидше привід надати перевагу червоному вині при виборі гарячливого напитку, і закликають до помірного вживання алкоголю. Основна польза, як відзначає провідний автор дослідження Тім Спектор, ймовірно, йде від поліфенолів, що містяться в оболонці виноградин.

Раніше вчені виявили, що ресвератрол, один із поліфенолів, може позитивно впливати на психічне здоров’я, знижуючи рівень тривожності та депресії. А регулярне (але не надмірне!) споживання вина і кави сприяє довшій тривалості життя. При цьому не обов’язково вибирати вино за цінником: нещодавня робота австралійських дослідників показала, що більш дорогі вина починають здаватися людям смачнішими, як тільки вони дізнаються ціну.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!