Збільшення споживання цільного зерна пов’язане зі зменшенням ризику виникнення основних хронічних захворювань та смертності.

Дослідження британських медиків, також определили оптимальну порцію продукту, опубликоване в журналі The BMJ, а коротко про нього повідомляє видання EurekAlert!

Вживання цільних зерен (близько 90 грамів на день продукту із зерен пшениці, вівса, жита та інших культур) пов’язане зі зниженим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань, у тому числі ішемічної хвороби серця (на 19 відсотків) та інсульту (14 відсотків) , а також раку (15%), діабету, інфекційних (26%) та респіраторних (22%) захворювань.

Користь можуть начати отримувати люди, що вживають за добу від двох порцій злаків. Це еквівалентно 32 г цільних зерен пшениці або 60 г цільнозернового білого хліба. Збільшення споживання продукту до 7,5 порції на день (225 г) також призводить до зниження ризиків захворюваності. Вчені не виключають, що подальше збільшення числа порцій також може мати позитивний ефект.

У своєму дослідженні вчені провели метааналіз 45 робіт, присвячених вживання зернових та їх впливу на ризик виникнення захворювань і смертність. Всього медики вивчили дані про сім тисяч випадків ішемічної хвороби серця, дві тисячі — інсультів, 26 тисяч — серцево-судинних захворювань, 34 тисяч — рак. Всього дослідження об’єднує 700 тисяч чоловік, у тому числі сто тисяч померлих.

Цільні зерна вчені рекомендують вживати у формі сухих сніданків або хлібців. Виявлена ​​медиками зв’язок не спостерігається для продуктів, виготовлених з очищених зерен, а також білого рису.