Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
З чого насправді виготовляють лапшу швидкого приготування?
Навряд чи серед інтернет-користувачів знайдеться людина, яка хоча б раз у житті не пробувала лапшу швидкого приготування. Одні, задовольнивши цікавість, більше ніколи і не купують «цю мерзотність», інші змушені періодично харчуватися через її дешевизну, а треті роблять це регулярно і не заморочуються роздумами на тему свого здоров’я. Так ось, скажімо вам, зря!
Не варто їсти лапшу швидкого приготування навіть іноді. І ось чому! Але, про все по порядку, інформує sutura.org.ua
Трохи історії
Вигадали змажену лапшу, яку досить було залити водою, китайці – у них її продавали як вуличну їжу. Вигляд вона мала звичайних шматочків тесту з рисового борошна, які обсмажувалися майже до коричневого стану.
Під час китайсько-японської війни японці зацікавилися такою їжею, що дозволяла швидко і дуже дешево нагодувати багато солдатів. Вже після Другої світової війни, коли в Японії була сильна нестача продуктів, бізнесмен на ім’я Андо Момофукі згадавши, як його мама вигодувала велику батьківщину такою саморобною лапшою.
І він збудував перший завод з її виробництва. Ідея понравилася і корейцям. А щоб ще більше здешевити виробництво, вони ввели багато нововведень – і та хвиляста локшина, що продається у нас на прилавках, зовсім не схожа на оригінал ні за виглядом, ні за складом.
А знаєте, чому вона хвиляста? Все просто – так її здається більше! Якби її спресувати в брусок – розмір був би у дві сірникові коробки.
Так з чого і як її роблять
Багато хто почував, що особливо шкідливими є добавки, поміщені в пакетики. В одному – спеції (там ні грама натурального продукту – сіль, глутамат натрію та смакові речовини), а в іншому – олія (вона зроблена з трансжирів і також приправлена хімічними підсилювачами смаку). А мовляв, сама лапша – макарони як макарони.
Але це зовсім не так!
Для неї беруть зерно найнижчого сорту (навіть худобі таке не дають). Помел дуже дрібний – виходить порошок протилежного сірого кольору. До речі, на тих заводах, які випускають швидку лапшу, в цехах з виготовлення тесту, працюють тільки корейські робітники і тільки в протигазах – настільки шкідливі там пил та повітря, навіть за потужної очисної системи. Не вірте рекламі – ніякої муки вищого ґатунку і яєчного порошку немає і в помині. А наших працівників не пускають, щоби не побачили, що і як використовується.
До цієї сірої муки додається премікс – біохімічна мінеральна добавка, по суті, подрібнених у порошок комбікорм з різними добавками (амінокислоти, ферменти (ензими), смако-ароматичні добавки, хіміко-терапевтичні препарати).
Третій компонент – емульгатор-загущувач, його додають, щоб тісто було крутіше.
А щоб надати лапші гарний вигляд макаронів на яйцях, до складу додає красник Е-150 або так званий сахарний відтінок.
А ще, до складу самої лапші вноситься глутамат натрію – підсилювач смаку. Це свого роду наркотик – для того, хто підсів на їжу з глутаматом, нормальна їжа здається прісною та несмачною. Саме через нього дітям так подобається гризти суху лапшу.
Британськими вченими доведено, що після такої порції лапші покращується настрій, частішає серцебиття, настає щось на кшталт ейфорії – типові прояви дії легких наркотиків. А потім хочеться ще й ще. За тим же принципом працюють і фастфуди – там теж глутамат натрію завозиться мішками.
Ось з цього і замішують круте тісто, що розкачується у великий лист. Його пропускають через спеціальну машину, яка робить окремі спіральки, друга машина – рідше на смуги, третя – на порційні шматки.
А далі – брусочки обробляються парою, проходять через сушарку і потім пропускаються через розпечену пальмову олію з додаванням транс-жирів. Їх шкідливість давно доведено – це сильні канцерогени, що провокують рак.
Ось така хімічна бомба в одному брусочку лапши швидкого приготування. І не треба вірити рекламі ні на копійку – суцільна брехня, щоб продати продукт. А ось заробити гастрит, виразку, коліт, ураження печінки, а то й рак – запросто можна. Агресивні компоненти просто обволікають слизову оболочку шлунка, роз’їдаючи її. Один з вітчизняних виробників заплатив величезний штраф за невідповідну дійсності рекламу та введення покупців у оману.
Плюс – лапша швидкого приготування – дуже калорійний продукт. Майже 450 ккал в одній порції. Це якраз з’їсти цілу упаковку майонезу!
Їжа така дуже швидко засвоюється – буквально вже через 25-30 хвилин знову з’являється відчуття голоду і треба йти заварювати ще одну порцію – це ж так швидко! Ось цей хід виробники вкрали у mcdonald’s – у них гамбургер швидко насичує, але ще людина не встигла далеко відійти від ресторану – вона вже знову хоче їсти.
Загалом, як співається у пісеньці «думайте самі, вирішуйте самі» – купувати дешеву швидку лапшу, а потім дорогі ліки, або.
Все “супершвидке” не може бути корисним апріорі. Зрозуміло, що це зручно, але куди простіше потурбуватися про своє здоров’я зараз, ніж після витрачати незліченні гроші на лікарні з препаратами!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!