Співробітники університетів Глазго та Лісабона з’ясували, як можна знизити ризик сердечного нападу всього за шість тижнів. Секрет простий: потрібно вмочити хліб у оливкову олію і їсти. Тести та аналізи сечі показали: регулярне споживання олії покращує роботу хімічних сигналів, пов’язаних зі зниженим ризиком ішемічної хвороби серця.

Приблизно 4 чайні ложки олії (20 мілілітрів) на день – достатній обсяг для дорослого людини. І, якщо масло не подобається як заправка для салату, в нього можна просто вмочити хліб. Ефект, вироблений олією, вчені перевірили на 69 добровольцях, які зазвичай не включали олію до раціону.

Людей розбили на дві групи і попросили включити до ежеденного прийому їжі 20 мілілітрів олії з низькою або високою концентрацією фенольних сполук. Експеримент тривав шість тижнів. Сважається, що саме фенольні сполуки роблять оливкову олію настільки корисною. Далі був проведений аналіз січі. Експерти шукали певні пептиди, вироблені внаслідок розпаду білків. Дані пептиди вже пов’язували із хворобами серця. Це були біомаркери, які показували наявність хвороби до появи симптомів.

Саме з біомаркерів вдалося зрозуміти, що прийом оливкової олії знизив ризик ішемічної хвороби (показники “1” і вище – наявність хвороби, показники “-1” – судини здорові). Так, прийом олії з низькою концентрацією фенольних сполук давав зниження показників з -0,5 до -0,8. А в другій групі вони знизилися з -0,6 до -0,8. При цьому інші показники як рівня холестерину не змінювалися.

Крім фенольних сполук, позитивний ефект виробляють жирні кислоти омега-6. Дані кислоти блокують реакцію тіла на запалення при хронічних хворобах, артриті та сердечних недугах. Також омега-6 знижує тиск і покращує співвідношення корисних та шкідливих жирів у тілі.