У багатьох навесні залишається багато картоплі, яка поступово набуває зовсім непривабливого вигляду, інформує sutura.org.ua

Картопля зморщується та проростає, а також стає м’якою.

Постає закономірне питання про те, чи варто її викинути, чи все ж таки вжити в їжу.

Чим небезпечна стара картопля

Що довше лежить картопля, то більше води з неї випаровується. І тоді в продукті починає підвищуватися концентрація речовини під назвою соланін.

У невеликих дозах соланін не є небезпечним для організму, проте через випаровування вологи його концентрація у старій картоплі починає підвищуватися.

Отже, вживання такої картоплі в їжу загрожує нетравленням, нудотою, рвотою та діареєю.

Якщо ж їсти стару картошку систематично, то можуть виникнути й серйозніші проблеми, наприклад, хвороби ЦНС і кроветворної системи.

Причому про концентрацію соланіну свідчить розмір відростків. Якщо вони більші за 1 см, значить, жодних корисних речовин у бульбі не лишилося — тільки крахмаль.